Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | 12:41

Βαρθολομαίος: “Η Μήτηρ Εκκλησία θα στηρίζει πάντοτε την αυτόνομο Εκκλησία της Εσθονίας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

O Οικουενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος το πρωί της περασμένης Δευτέρας αναχώρησε αεροπορικώς από το αεροδρόμιο του Pärnu για τη νήσο Hiiumaa που υπάγεται στην Μητρόπολη Ταλλίνης. Προ της αναχωρήσεώς του από την Επισκοπή Pärnu και Saare επισκέφθηκε προσκυνηματικώς τον ναό των Θεοφανείων Sindi όπου ευλόγησε τους συγκεντρωμένους πιστούς.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Κατά την παραμονή του στην εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δασώδη νήσο, ο Παναγιώτατος, συνοδευόμενος πάντοτε από τον Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανο και τα μέλη της Συνοδείας του, επισκέφθηκε τους ναούς στο Kuriste και στο Puski, του οποίου τέλεσε τα θυρανοίξια με την ευκαιρία της ανακαινίσεώς του, καθώς και το Κοινοτικό Σχολείο του Kopu, όπου παλαιότερα λειτουργούσε Ναός.

Επίσης, στον ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη. Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την οδύνη του για το γεγονός ότι άνθρωποι που πήγαν να σώσουν συνανθρώπους τους έχασαν τη ζωή τους και εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του προς τις οικογένειές τους.

Κατά την παραμονή του στη νήσο, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Hiiumaa και με κληρικούς και μέλη της πολυπληθούς και δραστηρίου Ορθοδόξου Κοινότητος, ευλόγησε το επιτελούμενο έργο της τοπικής Εκκλησίας και προέτρεψε πατρικώς τους πιστούς να παραμείνουν ενωμένοι, να στηρίζουν τον Μητροπολίτη κ. Στέφανο και την Αυτόνομο Εκκλησία της Εσθονίας. 

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Πατριάρχης, αφού προσκύνησε στον κοιμητηριακό ναό Προφήτου Ηλιού στο Malvaste, αναχώρησε αεροπορικώς για το Tallinn, όπου μετά την άφιξή του παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας κυρία Başak Türkoğlu, στην επίσημη Πρεσβευτική Κατοικία με τη συμμετοχή του Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, του Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Παπαδοπούλου και μελών της Πατριαρχικής Συνοδείας.

Εν συνεχεία, ο Παναγιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος παλαιοτάτου Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος Arakula και ευλόγησε τα μέλη της κοινότητας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε στην έδρα του τον ΡΚαθολικό Αρχιεπίσκοπο Philippe Jourdain, και ακολούθως μετέβη στον Λουθηρανικό Καθεδρικό Ναό της πόλης (Dome Church), όπου πραγματοποιήθηκε Οικουμενική Προσευχή, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Εσθονικού Συμβουλίου Εκκλησιών κατά την οποία απηύθυνε ομιλία. Ακολούθησε εγκάρδια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Λουθηρανό Αρχιεπίσκοπο Urmas Viilma και εκπροσώπους των λοιπών Χριστιανικών Εκκλησιών που συμμετέχουν σε αυτό.

Το βράδυ, ο Παναγιώτατος μετέβη στην έδρα της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, όπου προσκύνησε το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Πλάτωνος και επισκέφθηκε τα Γραφεία, όπου στεγάζονται οι διάφορες υπηρεσίες της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και τη βιβλιοθήκη του Θεολογικού Ινστιτούτου της. Αμέσως, μετά παρακάθησε στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος, ο οποίος, στην ομιλία του με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την επίσκεψή του αυτή, κατά τη διάρκεια της οποίας προέστη των λατρευτικών και άλλων εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας.

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο, τους συνεργάτες του και τον πιστό λαό για το έργο που επιτελούν και επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Μήτηρ Εκκλησία θα παρακολουθεί και θα στηρίζει πάντοτε την Αυτόνομο Εκκλησία της Εσθονίας. Κατόπιν προτροπής του Παναγιωτάτου, σύντομη ομιλία πραγματοποίησε εκ μέρους της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο οποίος διαζωγράφισε με τον λόγο του την πορεία και την πρόοδο της Εκκλησίας της Εσθονίας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Παναγιωτάτου και της Μητρός Εκκλησίας, καθώς και τη σημαντική προσφορά και διακονία του Μητροπολίτου κ. Στεφάνου προς τη σημερινή καρποφόρα πορεία της τοπικής Εκκλησίας. 

Το πρωί της Τετάρτης, ο Παναγιώτατος συνοδευόμενος από τον Μέγα Εκκλησιάρχη κ. Αέτιο, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, αναχώρησε αεροπορικώς, με ειδική πτήση για τη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. 

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ