Δε, 22/07/24 | 19:15

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ

Βαρθολομαίος: “Δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη χαρά της λειτουργίας στη Σουμελά”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στις αδικίες που υφίσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρθηκε ο κ. Βαρθολομαίος το απόγευμα της Πέμπτης από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης στο Νιχώρι της Κωνσταντινούπολης όπου χοροστάτησε στην παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο κ. Βαρθολομαίος που έγινε θερμά δεκτός από τους πιστούς, αναφερόμενος στη λειτουργία του Δεκαπενταυγούστου στην Παναγία Σουμελά, σημείωσε πως, “μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει περιέλθει στα χέρια μας η γραπτή άδεια αλλά είναι μόνο προφορικά μηνύματα”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως, “κατόπιν της λήψεως των οποίων βγάλαμε ως Πατριαρχείο πάλι μία ανακοίνωση και είπαμε ότι θα γίνει η λειτουργία και φέτος στην Παναγία Σουμελά”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναρωτήθηκε ακολούθως, “γιατι δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη χαρά της λειτουργίας στη Σουμελά; Τόσο απλά πράγματα. Για λίγες ώρες θα πάμε να προσευχηθούμε κατά την πίστη μας, κατά τη θρησκεία μας και θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Ούτε μία μέρα αλλά λίγες ώρες”, σημείωσε.

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ζήτησε και πέρυσι και φέτος να κάνει και τον εσπερινό της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου σε ένα παλαιό γυναικείο ελληνικό μοναστήρι στα υψόμετρα της Τραπεζούντας στη Θεοσκέπαστη και του είπαν όχι μόνο λειτουργία στην Παναγία Σουμελά.

“Έτσι τα δύο – τρία τελευταία χρόνια κάνω τον εσπερινό της Παναγίας στην καθολική εκκλησία της Τραπεζούντας, η οποία μας παραχωρείται λίαν ευχαρίστως από τους καθολικούς αδελφούς”, υπογράμμισε ο Παναγιώτατος.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο κ. Βαρθολομαίος, αφού στηλίτευσε την αντίδραση ενός Τούρκου βουλευτή ενός μικρού κόμματος, ο οποίος έκανε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης με τη λειτουργία στη Σουμελά, κατέληξε ευχόμενος, “να έχουμε καλύτερες μέρες και να μην έχουμε αυτές τις μικροστενοχώριες και τις διακρίσεις. Είμαστε πολίτες, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας αυτής, οι οποίοι έχουν άλλο θρήσκευμα και εμείς άλλο θρήσκευμα. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να ζούμε ειρηνικά, αρμονικά, όμορφα, όπως θα ήθελε ο Θεός, ο οποίος είναι ο Θεός της ειρήνης και της αγάπης”.

Παρακολυθήστε ολόκληρη την ομιλία του Παναγιωτάτου στο τέλος της ακολουθίας

Νεότερη εξέλιξη 15:55μ.μ.

Σήμερα το πρωί ελήφθη τελικά και επίσημα στο Πατριαρχείο η γραπτή άδεια από τις Τουρκικές αρχές για την τέλεση της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ