Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την προσωπική του πορεία στην Εκκλησία, την Οικολογία αλλά και τους νέους τρόπους επικοινωνίας που προσφέρει η τεχνολογία μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Εκτός Ύλης” του 1ου ΕΠΑ.Λ. Περάματος.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρεται στον μεγάλο πόνο που προκάλεσε σε όλους η μετατροπή της Αγίας Σοφίας καθώς και της Μονής της Χώρας σε τεμένη, τονίζει όμως με νόημα πως “η Αγία Σοφία, σε κάθε εποχή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αντανακλά τη σοφία με την οποία ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, την απόλυτη αρμονία και ισορροπία του”.
“Επιθυμία μου ήταν και παραμένει να διακονώ τον Θεό και τον συνάνθρωπο”, ομολογεί αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στον κλήρο προσθέτοντας πως “ο αγώνας και η αγωνία μου, η μέριμνά μου και η καθημερινή διακονία μου είναι να δίδει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας την μαρτυρία του στον κόσμο για την πνευματική ενίσχυση του λαού του Θεού, σε μία εποχή πολλαπλών δοκιμασιών, αλλά και για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών, λαών και πολιτισμών, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης σε κάθε γωνιά του πλανήτη”.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλά, ακόμη, και για τις διαδικτυακές σχέσεις που αναπτύσσονται στις μέρες μας και τείνουν να υποκαταστήσουν την αληθινή επικοινωνία. “Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας αλλά δεν επικοινωνούμε πραγματικά μεταξύ μας”, σημειώνει και τονίζει πως “καμία τεχνολογική πρόοδος, κανένα smartphone ή gadget δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις, την πρόσωπο προς πρόσωπο επικοινωνία. Αυτή, η πραγματική επικοινωνία, είναι ο πυρήνας της ζωής της Εκκλησίας μας, η οποία άλλωστε σημαίνει κοινωνία προσώπων που από κοινού αντιμετωπίζουν όλα όσα φέρνει η ζωή, και τις χαρές και τις λύπες”.
Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη συζήτηση, αφού όπως και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει, “ο πλανήτης μας είναι το κοινό μας σπίτι. Για ό,τι κάνουμε σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα πληρώσουμε βαρύτατο τίμημα”.
Αναφορικά με το μείζον θέμα της πανδημίας, τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στέκεται στην ανάγκη να δείξουμε εμπιστοσύνη στην επιστήμη, η οποία “όταν ανοίγει ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον της ανθρωπότητας, είναι δώρο του ουρανού”.
“Οφείλουμε να τους εμπιστευόμαστε (σημ.: τους επιστήμονες), γιατί εργάζονται για το κοινό καλό”, τονίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. “Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι είναι αδικαιολόγητη η αγωνία μας, ότι δεν πρέπει να θέτουμε ερωτήματα και να αναζητούμε απαντήσεις σε αυτά”, προσθέτει, ξεκαθαρίζοντας όμως με ιδιαίτερο νόημα πως “τα ερωτήματα πρέπει να τα θέτουμε στους ειδικούς και τις απαντήσεις να μην τις αναζητούμε σε ό,τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο”.
Δεν παραλείπει όμως να σταθεί και σε όσα κακόβουλα ειπώθηκαν κατά της Εκκλησίας και των Μυστηρίων της, αναφερόμενος στη μεγάλη διαμάχη γύρω από τη Θεία Κοινωνία που μονοπωλούσε τον δημόσιο διάλογο αλλά και, από την άλλη πλευρά, στους “αρνητές της ύπαρξης του κορωνοϊού, που απαξίωσαν ή και δαιμονοποίησαν τις προσπάθειες των επιστημόνων”. “Όλα αυτά μαρτυρούν έπαρση και έλλειψη γνώσης του ενός χώρου για τον άλλο, και δυστυχώς την απουσία ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της θρησκείας και της επιστήμης”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
“Η αλληλεγγύη, το να είναι ο ένας κοντά στον άλλον, πραγματικός «πλησίον» του, όπως λέγει το Ευαγγέλιο, είναι το αντίδοτο σε κάθε προσωπική και κοινωνική κρίση”, τονίζει κλείνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.