Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 3:41

ΑΥΤΟ ΠΡΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Βαρθολομαίος: “Η Εκκλησία αναμένει και δεν παρεκκλίνει από τον ευθύ δρόμο της” – Τι είπε για Μονή Εσφιγμένου (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μήνυμα ενότητας και αγάπης της Εκκλησίας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές.

Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τους μοναχούς να επιτελούν το σημαντικό έργο τους για την εκκλησία και να διαφυλάττουν τις ιερές παραδόσεις και τους «αποκλίνοντες» από την εκκλησιαστική κανονικότητα να επιστρέψουν στους κόλπους της «φιλοστόργου μητρός Εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το νόημα και το ρόλο του μοναχισμού υπογραμμίζοντας ότι η μοναστική πολιτεία λειτουργεί επί χίλια έτη ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την Εκκλησία, την ανακαίνιση των μοναχών και του κόσμου αλλά και ως «τροχοπέδη» στον μεγάλο κίνδυνο για την εκκλησία αυτόν της εκκοσμίκευσης.

«Αγαπώμεν το Άγιον Όρος τιμώμεν τους ηγήτορας αυτού και αγωνιώμεν οσάκις αναδύονται προβλήματα και διχοστασίες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε «Θεωρούμε τον ιερόν τούτον τόπον αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της Μεγάλης Εκκλησίας συμπάσχομεν οσάκις τα χρονίζοντα θέματα απαιτούν εντόνως λύσιν. Μακροθυμούμεν κι αναμένομεν εν υπομονή την επιστροφή των αποκλινόντων από τον κόλπο της φιλόστοργου μητρός. Ου φειδόμεθα κόπων, μόχθων και αντοχής διά την επί των ορθών επανατοποθέτηση των εσφαλμένων. Ίσως, η μακροθυμία της Μητρός Εκκλησίας να εκλαμβάνεται ως αδυναμία ή αδιαφορία. Όμως μια τοιαύτη θεώρηση θα ήτο απολύτως πεπλανημένη και άδικος καθώς η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία έχει επιδείξει και προφανώς αποδείξει ότι τυγχάνει Μήτηρ αληθής πάντων… Τα πάντα στέργει, τα πάντα υπομένει».

Τόνισε ακόμη ότι και επικριτές ομολογούν τη μακροθυμία της Εκκλησίας και προσέθεσε πως «δεν υπάρχει ετέρα οδός από την αγάπη και την εν υπομονή αναμονή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι διαχρονικά μεσολαβεί απόσταση από την εκδήλωση προβλημάτων στην Εκκλησία έως την αποθεραπεία τους και τόνισε πως Αναμένει η Εκκλησία. «Ούτως επράξαμε και εις τας δύο πρόσφατους περιπτώσεις της Ουκρανίας και της γειτνιαζούσης χώρας της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν δυνάμεθα να κωφεύουμε άλλοτε κατ’ έκκληση και άλλοτε αυτεπαγγέλτως κατά χρέος και ευθύνη οι εκάστοτε πατριάρχες εξαντλούν εαυτούς για τη ευστάθεια των αγίων του Θεού Εκκλησιών».

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε δε ότι «φιλανθρώπως και εξαντλητικώς» η εκκλησία γιατρεύει τα τραύματα και «θεραπεύει τα άλγη» και δεν ξεφεύγει από το δρόμο της. «Μη φοβείσθε δεν παρεκκλίνει η Εκκλησία της ευθείας οδού. Δεν αποβάλλει το χιτώνα της Αληθείας, τον εξυφανθέντα τη χάριτι του Θεού και δια πάμπολλων κόπων από των Αγίων Αποστόλων έως και σήμερα» σημείωσε. Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι η Εκκλησία «δεν αποδέχεται το συντηρητισμό, δεν προτάσσει τας κοσμικάς επιταγάς εις βάρος των αγίων θρησκευμάτων, δεν αποδέχεται ξένη και αλλότρια πίστη» και ακόμη κι εάν συνδιαλέγεται «δεν μειοδοτεί».

Διευκρίνισε δε «αντιθέτως, πλειοδοτεί στην αγάπη και καλεί τους πάντας για να ψηλαφήσουν την πλευράν αυτής για να δουν και να γευτούν το μέγα μυστήριο της ορθοδόξου πίστεως». Αγαπήσατε και εμπιστευτείτε τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον Πατριάρχη σας» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο βουλευτής της ΝΔ ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο αναπληρωτής υποδιοικητής Άριστος Κασμίρογλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, κ.α.

Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί και κέρασμα στο κτίριο της Ιεράς κοινότητας.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το αντιπροσωπείο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους δείχνοντας την αγάπη του προς την αδελφότητα της Μονής και την συμπαράστασή του στον αγώνα που αυτή διεξάγει υπέρ της αποκατάστασης της εκκλησιαστικής τάξης στο έδαφος της Μονής. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν οι μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Γαλλίας κ. Δημήτριος και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ο κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο ηγούμενος της Μονής σε συγκινησιακό κλίμα εξέφρασε την «αναστάσιμη» χαρά του για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και απευθυνόμενος προς τον Παναγιώτατο είπε πως «παρά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Πολιτείας και τις ψευδείς υποσχέσεις» για άλλη μια φορά η αδελφότητα τον υποδέχεται στο αντιπροσωπείο παρά τον πόθο που είχε να τον υποδεχθεί στο κεντρικό κτήριο της Μονής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανταπάντησε πως κάνει προσπάθειες υπέρ της Μονής «υπέρ του δικαίου, υπέρ της εκκλησίας, υπέρ του αγαθού του Αγίου Όρους διότι η τελική επίλυσις του προβλήματος Εσφιγμένου θα είναι επ’ αγαθώ πάντων. Επ’ αγαθώ της λογικής, της δικαιοσύνης, της κανονικής τάξεως, της ηθικής» και προσέθεσε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν θα πάψει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και αισιοδοξούμε ότι θα έρθει αυτή η ώρα». Τέλος, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την πίστη του πως «το δίκαιο και η αλήθεια εις το τέλος υπερισχύει».

Στην συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή δώρων μεταξύ ηγουμένου της Μονής και Οικουμενικού Πατριάρχου και κέρασμα στο εσφιγμενίτικο αρχονταρίκι επ’ ευκαιρίαν της υπερτριακονταετούς πατριαρχικής διακονίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ