Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 2:18

Τρίκκης: “Κανένας Έλληνας να μην αφήσει τη λήθη να καλύψει τα γεγονότα και τις ηρωικές πράξεις”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΟRTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Πρόσκληση σε κάθε Έλληνα να υψώσει με υπερηφάνεια και δέος τη γαλανόλευκη σημαία στο μπαλκόνι του σπιτιού του απηύθυνε από τα Τρίκαλα ο επιχώριος μητροπολίτης, Χρυσόστομος.

“Έτσι ενστερνιζόμαστε την ελευθερία με την προσδοκία της ελπίδας και της αισιοδοξίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Χρυσόστομος αμέσως μετά από τη θεία λειτουργία που τέλεσε με την ευκαιρία της εορτής της ιεράς εικόνας «Παναγίας Δεξιάς» και πρόσθεσε πως “έτσι κατακτούμε την ελευθερία όπως αυτή προβάλλει αγέρωχη μέσα από τις φλόγες της μάχης, τη σθεναρή πίστη, τις θυσίες και τα αίματα των προγόνων μας”.

Επιχειρώντας να περιγράψει με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι φετινοί εορτασμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο μητροπολίτης Τρίκκης σημείωσε πως δεν θα είναι όπως είχαμε μάθει τις προηγούμενες χρονιές. “Δεν θα γίνουν επίσημες δοξολογίες. Δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις και δεν θα εκφωνηθούν πανηγυρικοί λόγοι”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί μέσα στην καρδιά του κάθε Έλληνα. Θα πραγματοποιηθεί μέσα από τη θεία λατρεία της μητρός Εκκλησίας μας”.

Παίρνοντας αφορμή από τα διακόσια χρόνια της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα ενάντια στον τουρκικό ζυγό, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως “ο εορτασμός αυτός θα πρέπει να μας ενώσει με όλους εκείνους που κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας βασανίστηκαν και θανατώθηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος”, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “κανένας Έλληνας δεν πρέπει να  λησμονήσει αυτά τα ηρωικά παλαίσματα. Τα ακαταγώνιστα και ανυπέρβλητα ανδραγαθήματα των ηρώων και των μαρτύρων κληρικών και λαϊκών υπέρ της πίστεως και της πατρίδος με έμφαση στις αξίες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

Θέλοντας να αναφερθεί στο χρέος που έχουμε και εμείς σήμερα να διαφυλάξουμε αυτή την ιστορική κληρονομιά, ο μητροπολίτης Τρίκκης επισήμανε πως “ας κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη που παραλάβαμε από τους προγόνους μας για να φωτίζει όλο και περισσότερο η λαμπάδα του γένους μας. Κανένας Έλληνας δεν θα πρέπει να αφήσει τη λήθη να καλύψει τα γεγονότα και τις ηρωικές πράξεις”.

Από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής, ο κ. Χρυσόστομος παράλληλα πρόσθεσε πως “ας υποσχεθούμε ότι θα μεταγγίσουμε αυτό το πνεύμα που ενέπνευσε τους αγωνιστές μας απαρέγκλιτο στις επερχόμενες γενιές την πίστη δηλαδή στην πατρίδα, στον Θεό και την αφοσίωση στην ορθόδοξη Εκκλησία μας.  Στην τροφό του γένους μας η οποία θυσίασε τον εαυτό της υπέρ του ιερού αγώνα για την ελευθερία της πατρίδος μας”.

Ο μητροπολίτης Τρίκκης έκλεισε με την προτροπή “ο φετινός ιδιαίτερος εορτασμός να μας βοηθήσει να ανασυντάξουμε τις εσωτερικές μας δυνάμεις ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να πορευτούμε με ήθος, αξιοπρέπεια, τιμή και υπερηφάνεια”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ