Πε, 10/10/24 | 6:35

ΤΡΙΚΑΛΑ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο διεθνές συνέδριο της ιεροψαλτικής κοινότητας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης  Με ιερά αγρυπνία στο ναό του αγίου Νεκταρίου και βράβευση των προέδρων κ. Κωνσταντίνου Πολίτη και κ. Αθανάσιου Δημητρίου από τον μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο ώστε να τιμήσει στα πρόσωπά τους ολόκληρη την ιεροψαλτική κοινότητα για την πολύπλευρη προσφορά της, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Τρίκαλα το πρώτο διεθνές συνέδριο της ιεροψαλτικής κοινότητας με τίτλο «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0» το οποίο διήρκησε τρεις ημέρες και έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Gallery Art Hotel.

Το συνέδριο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει αφετηρία ουσιαστικής ανάδειξης της πολυσχιδούς και πολυεπίπεδης υπόστασης του σύγχρονου ψάλτη ως μίας σημαντικής προσωπικότητας, συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», με αφορμή την εορτή της ψαλτικής κοινότητας από τα διακόσια χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας, τιμώντας παράλληλα και τη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Τρίκκης κυρού Αλεξίου αλλά και το ίδρυμα βυζαντινής μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων εθνικής προσφοράς με τη βράβευση του διευθυντή του ιδρύματος και Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γρηγορίου Στάθη.

Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, μετά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, αρχιμανδρίτης Λάζαρος Θεοδοσίου, αλλά και ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Τρίκκης π. Αλέξιος Κανίνας, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ, κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, ο οποίος ανέφερε πως “υπάρχει πρόβλημα αναφορικά με την βιωσιμότητα της ιεροψαλτικής κοινότητας και του στοιχείου της βυζαντινής μουσικής. Για αυτό και οι εισηγήσεις μας προς την UNESCO η οποία βέβαια δεν θεραπεύει τα πάντα, είναι ότι πρέπει να λογίζουμε τη βυζαντινή ως στοιχείο πολιτισμού σε κίνδυνο, γιατί βρισκόμαστε στο μεταίχμιο τεράστιων δραματικών αλλαγών που διατρέχουν στο σύνολο του κοινωνικού ιστού και η Εκκλησία μας βρίσκεται σε μετάβαση ασθμαίνουσα να προλάβει αυτές τις εξελίξεις και ο αδύναμος κρίκος είμαστε εμείς”, κατέληξε.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων, κ. Αθανάσιος Δημητρίου, σημείωσε πως “έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη μας αυτό το συνέδριο αφού μετά από πολλούς αγώνες η βυζαντινή μουσική επιτεύχθηκε να εγγραφεί στον κατάλογο της UNESCO το 2019 και να είναι πλέον η μουσική των Ελλήνων. Είναι ένα συνέδριο όπου έρχονται ψάλτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για να θέσουν τους προβληματισμούς της κοινότητάς μας”, διευκρίνισε.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο οποίος αναφέρθηκε “στη σημασία και συμβολή της ψαλτικής τέχνης καθώς και της μουσικής στην επικοινωνία”, ενώ στη συνεχεία ο αναπληρωτής Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτριος Μπαλαγιώργος, επεσήμανε πως “η ταυτόχρονη και ισότιμη αντιμετώπιση και καλλιέργεια της ψαλτικής ως τέχνης και επιστήμης αποτελεί διαχρονικό αίτημα και ζητούμενο”.

Ο πρόεδρος του συνεδρίου, κ. Χαράλαμπος Σιούφας κατά την ομιλία του ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ένα διεθνές συνέδριο που έχει σκοπό να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ιεροψαλτικό κόσμο. “Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα μπορέσουν να προασπίσουν τον ιεροψάλτη σε ένα θεσμικό βαθμό ώστε η σημερινή κατάσταση να αποτελέσει παρελθόν και να δώσουμε στον ιεροψαλτικό κόσμο ελπίδα ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για αυτόν”, σημείωσε.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε επίσης και ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Λιούτας, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε πως “η βυζαντινή μουσική ενώνει ιστορικά τους ορθόδοξους χριστιανούς ανά την υφήλιο και αυτό την καθιστά ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και της ταυτότητάς μας το οποίο εδώ και χιλιάδες χρόνια συνόδευσε και θα συνοδεύει τη ζωή και την πορεία της ορθόδοξης κοινότητας”, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Τρικκαίων, κα Έφη Λεβέντη, τονίζοντας τη σημασία της ιεροψαλτικής ως στοιχείου “αφού αναδεικνύει την πνευματικότητα της ορθόδοξης πίστης και τον ρόλο των ιεροψαλτών στη διάρκεια τέλεσης λειτουργιών και μυστηρίων στην εκκλησιαστική ζωή”.

Στο συνέδριο έψαλλε ο χορός ψαλτών του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων υπό τη διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Καλαμπάκα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ