Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 | 14:12

ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ

Τούρκος ιστορικός: Η Αγία Σοφία Καταστρέφεται – Πρέπει να κλείσει για αποκατάσταση

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει Τούρκος καθηγητής Ιστορίας ο οποίος χαρακτηρίζει καταστροφή την τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τζαμί επισημαίνοντας μάλιστα πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, να προβληθεί και να συζητηθεί με μακροσκελείς αναφορές.

Ο δρ. Ιλμπέρ Ορτάιλι τονίζει σε άρθρο του στην Hurriyet πως είναι καταστροφή που τρία εκατομμύρια επισκέπτες μπαίνουν στην Αγία Σοφία κάθε χρόνο. “Σε όλα αυτά τα μνημεία σε όλον τον κόσμο εφαρμόζεται ένα σύστημα με προγραμματισμένες επισκέψεις. Στη Φλωρεντία για παράδειγμα ή στον καθεδρικό ναό που ονομάζεται Duomo στο Μιλάνο και στα κτήρια του 6ου αιώνα στη Ρώμη”, διευκρινίζει ο τούρκος καθηγητής που διετέλεσε για μεγάλο διάστημα διευθυντής στο μουσείο Topcapi.

Υπογραμμίζει ωστόσο πως η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση και για τον καθαρισμό όλου του κτηρίου. “Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κανάλια για τη ροή της υγρασίας και νερού, να ενισχυθεί το δάπεδο και να αναστηλωθούν τα στηρίγματα που γίνονται για την αποφυγή της κατάρρευσης που προκαλεί ο χρόνος”, καταλήγει ο δρ. Ορτάιλι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ