Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 20:55

Τον ομολογητή και μάρτυρα Άγιο Αιμιλιανό πανηγύρισαν στο Λ. Σκουζέ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τον ομολογητή και μάρτυρα του Χριστού Άγιο Αιμιλιανό πανηγύρισαν σήμερα το πρωί στο Λόφο Σκουζέ, όπου δεσπόζει ο μοναδικός ναός στην Αττική.

Στην αρχιερατική θεία λειτουργία ιερούργησε ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος με την συμμετοχή ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο κ. Αντώνιος κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας προέβη στη χειροθεσία αναγνώστη, ενός εκ των ιεροψαλτών του ναού.

Τον θείο λόγο, αδεία και ευλογία του επισκόπου, κήρυξε ο προϊσταμενος του Ι.Ν. Αγίου Παύλου οδού Ψαρών, Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Ορφανουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στον βίο και την ομολογία πίστεως του Αγίου, που αν και κάτοικος της πρώην Μεγάλης Θράκης, (σημερινή Σιλίστρια της Βουλγαρίας) δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας.

Αναφέρθηκε σε ομοιότητες γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά το μαρτύριο του Αγίου Αιμιλιανού τα οποία έχουν κοινά με τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής του Χριστού μας. Όπως επι παραδείγματι την άρνηση της πίστης (προδοσία) από τους ανθρώπους, το δείπνο που διοργάνωσε ο έπαρχος Καπιτωλίνος και προηγήθηκε του μαρτυριου του Αγίου, αυτό το μαρτύριο του Αγίου Αιμιλιανόυ έξω της πόλεως και τέλος κατ αντιστοιχίαν με την τριήμερο Ανάσταση του Χριστού, την μετά τρείς ημέρες βασανιστηρίων λήψη του ουρανίου Στεφάνου από το Μεγαλομάρτυρα.

Με αφορμή τη μίμηση του Αγίου και την ομολογία της Πίστεως του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που την ορίζουν για τον κάθε Χριστιανό, σύμφωνα με απόσπασμα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

“Σήμερα,” τόνισε, “μπορεί να μας δοθεί η ευλογημένη ευκαιρία να μαρτυρήσουμε δια αίματος, μπορεί και όχι. Σίγουρα όμως θα μας δοθεί η ευκαιρία να ομολογήσουμε πως είμαστε τέκνα Θεού. Επεσήμανε πως ίσως, σήμερα, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τι διακηρύσσουν τα δόγματα της Ορθοδοξίας και οι Πατέρες της Εκκλησίας. Και είναι λυπηρό να διαπιστώνεται ότι ορισμένοι Χριστιανοί, μέσα από μικρά καθημερινά πράγματα, αρνούνται να ομολογήσουν τον Χριστό, γυρνώντας την πλάτη τους στα Μυστήρια της Εκκλησίας, ή να ευχαριστούν το Θεό για την κάθε γνωστή ή άγνωστη σε κείνους ευλογία Του στη ζωή τους.”

Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως “με την ελλιπή πίστη, αφήνουμε να πάει χαμένη η ευκαιρία, να γράψουμε στη βίβλο του Παραδείσου έστω και ένα σημείο στίξης, κάτι που οφείλουμε στον εαυτό μας ως λογικά όντα και δημιουργήματα του Θεού.”

«Έτσι, η μαρτυρία και ομολογία πίστεως του Αγίου Αιμιλιανού αποτελεί για όλους μας πρόσκληση και πρόκληση για μίμηση, γιατί είμαστε πλασμένοι για κάτι υψηλότερο, γιατί είμαστε τέκνα Θεού και η πορεία μας ως άνθρωποι είναι η Θέωση, πνευματικό αριστείο το οποίο εύχομαι ταπεινά να αποκτήσουμε όλοι αγαπητοί μου αδελφοί, με τη χάρη του σήμερον εορτάζοντος Αγίου».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ