Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 2:20

Το βυζαντινό κείμενο της Καινής Διαθήκης κατά την Πατριαρχική έκδοση του 1904

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η συνεργασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Βιβλική Εταιρία ανάγεται στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η νεοϊδρυθείσα Βρετανική Βιβλική Εταιρία τύπωνε για λογαριασμό του Πατριαρχείου την Καινή Διαθήκη στο πρωτότυπο κείμενο. Η νέα φάση συνεργασίας ανάμεσα στις Ανατολικές Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες άρχισε το 1999 με πρωτοβουλία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Για την προώθηση της διαδικασίας δημιουργήθηκαν διάφορες επιτροπές οι οποίες συνεδρίαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα μέρη. Καρπός όλων αυτών των συνεδριάσεων ήταν η προετοιμασία και η σύνταξη ενός Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο υπογράφτηκε στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου, το οποίο συγκλήθηκε για τον σκοπό αυτό και στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 40 κληρικοί και θεολόγοι από όλον τον κόσμο, εκπροσωπώντας την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, τις Αρχαίες Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρίες. Το συνέδριο με θέμα «Η Αγία Γραφή σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο» φιλοξενήθηκε από τις 27 Σεπτεμβρίου ώς την 1 Οκτωβρίου 2018 στην έδρα του Καθολικάτου της Αρμενίας στην Ιερά Μονή του Ετσμιατζίν.

Η συμβολή της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος καθ᾽ όλη τη μακρόχρονη διαδικασία ώς την υπογραφή του Μνημονίου ήταν καθοριστική. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελληνική Βιβλική Εταιρία, πιστή στην αποστολή της, που απορρέει και από το καταστατικό της, αλλά και από την ακράδαντη πίστη των μελών που τη διακονούν, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πνευματικές ανάγκες των μελών της Εκκλησίας που επιθυμούν να μελετούν την Καινή Διαθήκη στη γλώσσα που γράφτηκε από τους αποστόλους, προβαίνει με έγκριση και ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην έκδοση του βυζαντινού κειμένου κατά την Πατριαρχική έκδοση του 1904. Το κείμενο αυτό στηρίζεται σε σεβαστό αριθμό βυζαντινών χειρογράφων που αποτελούν πολύτιμο πολιτισμικό θησαυρό της Εκκλησίας, η οποία τον διαφύλαξε στη λειτουργική της παράδοση και ερμηνευμένο σε πλήθος πατερικών έργων.

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας έκδοσης είναι το μικρό σχήμα (8,5Χ12Χ1,5 εκ.) που επιτρέπει στον αναγνώστη να έχει στη διάθεση του ανά πάσα στιγμή τον ζωοποιό λόγο του Θεού. Παρά το μικρό σχήμα της όμως η προσεκτική επιλογή της γραμματοσειράς καθιστά το κείμενο ιδιαίτερα ευανάγνωστο, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει στο δείγμα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Εταιρίας. Πρόκειται για μια προσεγμένη και πολυτελή έκδοση, με δίχρωμη εκτύπωση (μαύρο και κόκκινο), παράθεση κατά στίχο των ύμνων και των ποιητικών τμημάτων, με θεματικό ευρετήριο και επιπλέον σελίδες για σημειώσεις, με χρύσωμα στην ακμή των σελίδων και σελιδοδείκτη.

Κυκλοφορεί σε δύο επιλογές βιβλιοδεσίας: α) Δερματόδετη έκδοση με φερμουάρ β) Υψηλής ποιότητας συνθετικό υλικό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ