Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 | 20:09

Το τραύμα της πανδημίας υπό το πρίσμα της Βίβλου στο επίκεντρο συνεδρίου της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο πόνος, η θλίψη και η απώλεια ως απόρροιες της πανδημίας για τον άνθρωπο βρίσκονται στο επίκεντρο του 9ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα «Προσεγγίζοντας το τραύμα της πανδημίας με τα μάτια της Βίβλου», που διοργανώνει η Ελληνική Βιβλική Εταιρία.

Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά, ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι.

Στο μήνυμά του για την έναρξη του συνεδρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, επισήμανε ότι η Βίβλος συνιστά αστείρευτη πηγή αλήθειας και μεταδίδει αιώνια μηνύματα στο άνθρωπο που έχει υπαρξιακά ερωτήματα.

Την εκτίμησή του για το έργο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας εξέφρασε στο δικό του μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, Θεόδωρος. «Είναι εργαστήριο μελέτης της Βίβλου και διάδοσης αυτής στο ελληνόγλωσσο κοινό. Οι υπηρεσίες της είναι ανεκτίμητες ήδη από την ίδρυσή της. Αλλά και ως χώρος συνεργασίας διαφορετικών χριστιανικών παραδόσεων, οι οποίες έχουν τη Βίβλο ως θεμέλιο της πίστης τους, προσφέρει επίσης υπηρεσίες αμοιβαίας γνωριμίας και προσέγγισης αυτών των παραδόσεων και αδελφικό τόπο συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Θεόδωρος.

«Η Βίβλος μας δίνει μάτια για να δούμε μέσα από το πρίσμα της καθετί στη ζωή και τρόπο για να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας απασχολεί. Η πανδημία γέννησε και συνεχίζει να γεννά υπαρξιακά ερωτήματα. Η αποστολή της Εκκλησίας είναι να ανοίγει μπροστά μας νέες προοπτικές», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Αιδέσιμος Παναγιώτης Κανταρτζής, από τη Σύνοδο της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Για την «εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολα διαχειρίσιμη» πραγματικότητα η οποία έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας έκανε λόγο ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αν. Καθηγητής Χρήστος Καραγιάννης.

«Ο φόβος, η θλίψη, ο θρήνος, εξαιτίας της απώλειας, και η αβεβαιότητα του κενού που δημιουργείται συγκλονίζουν τη ζωή του ανθρώπου και επαναφέρουν στο προσκήνιο υπαρξιακά ζητήματα που αφορούν τη σχέση του με τον Θεό. Στο αιώνιο ερώτημα της θεοδικίας που εκφέρεται εκ μέρους του ανθρώπου, η απάντηση προέρχεται από την Αγία Γραφή», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι «η επιστροφή στην αλήθεια του μηνύματος της Βίβλου συνιστά τη μόνη οδό, η οποία προσεγγίζει μετά φόβου Θεού ερωτήματα, όπως αυτά που ανακύπτουν κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας», και προέτρεψε «ας επιστρέψουμε στον λόγο του Θεού, όχι με παθητικότητα, αλλά με γνώση και εμπιστοσύνη, αναγνωρίζοντας ότι με τη θετική ανταπόκρισή μας στο κάλεσμα που μας απευθύνει μας οδηγεί στην ψυχική λύτρωση και τη σωτηρία».

Το έργο της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας εξήρε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης. «Σε μια εποχή δύσκολη, όπου όλοι καλούνται να εργαστούν με ευθύνη για τη νίκη της φθοράς και του θανάτου, αλλά και των σκληρών συνεπειών τους για τον άνθρωπο, η πρωτοβουλία της ΕΒΕ να προτείνει ως οδοδείκτη τη Βίβλο και ως εκ τούτου το πρόσωπο του σαρκωμένου Λόγου, συνιστά έργο ύψιστο και ουσιαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για «δυνάμεις αλλοτρίωσης» που εμφανίστηκαν στην Εκκλησία την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Σταμούλης σημείωσε ότι «ο ευαγγελισμός του νέου κόσμου προϋποθέτει την υποχώρηση των δυνάμεων της αλλοτρίωσης, οι οποίες συχνά πυκνά κρύβονται πίσω από τις μάσκες της υποκρισίας, της ιδεολογικής θρησκευτικότητας και του ανέξοδου και άκρως επικίνδυνου εντυπωσιασμού. Όλα αυτά ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας τα στεγάζει κάτω από τη φράση “επιζήμιος ευλάβεια”, που περιγράφει με ακρίβεια, τόσο την παθογένεια όσο και τις συνέπειές της που οδηγούν στον νέο αποπροσανατολισμό».

Στα «αγωνιώδη ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο κάθε εποχής» σχετικά με τον ανθρώπινο πόνο και στην ευθραυστότητα, μέσα από βιβλικά παραδείγματα, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, Μιχαήλ Χατζηγιάννης.

«Μπορεί να ειπωθεί πως στη Βίβλο το ζήτημα της ανθρώπινης ασθένειας, σε όλες της σχεδόν τις όψεις και τα πρόσωπα, κατέχει κεντρική θέση. Ως κύρια αιτία του έρχεται η αμαρτία που απομακρύνει από τον Θεό και αφήνει τον άνθρωπο απροστάτευτο. Αν και ο κόσμος δημιουργήθηκε καλός, όπως επαναλαμβάνεται στην αρχή του βιβλίου της Γενέσεως, η πρωταρχική ανυπακοή και αστοχία διέρρηξε την ενότητα και την καθαρότητά του και εισήγαγε τα γκρίζα στοιχεία της αμφιβολίας και εν τέλει τη σκοτεινιά της φθοράς και του θανάτου», επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννης.  

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «άλλα Βιβλικά εδάφια αφήνουν να εννοηθεί πως ο πόνος και η ασθένεια παίζουν για τον ευσεβή τον ρόλο της σφύρας και του άκμονος, ώστε σαν τη λεπίδα του σπαθιού, να ισχυροποιηθεί η πίστη του».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι «η Βίβλος και η εκεί ουράνια αποκάλυψη αποτελούν την απάντηση για το πρόβλημα της ασθένειας και του πόνου. Έτσι, η ίδια η Αγία Γραφή με τις αιώνιες αλήθειες της, έρχεται ως απόκριση του Θεού σε όλους τους Ιώβ του κόσμου. Αυτές τις αλήθειες θα προσεγγίσουν και οι εκλεκτοί ομιλητές μας στο φετινό 9ο διεθνές επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής  Βιβλικής Εταιρίας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ