Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 22:13

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ για την εκδημία του μητροπολίτη Περγάμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. πληροφορήθηκαν με μεγάλη θλίψη την εις Κύριον εκδημία του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Γέροντος Μητροπολίτη Περγάμου κυρού Ιωάννη Δ. Ζηζιούλα Καθηγητή της Δογματικής, που υπηρέτησε με ακαδημαϊκό ήθος και επιστημονική ευσυνειδησία το Τμήμα και τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ορθοδόξους θεολόγους των ημερών μας, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών με πλούσιο εκπαιδευτικό έργο σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, υπήρξε Καθηγητής του Τμήματός μας (1984-1998) συμβάλλοντας με το κύρος, την αδιαμφισβήτητη διεθνή αναγνώριση και την εν γένει ακαδημαϊκή του δραστηριότητα στην περαιτέρω προβολή και αναβάθμιση των θεολογικών σπουδών στο σύγχρονο διορθόδοξο και διαχριστιανικό περιβάλλον.

Ως Καθηγητής του Τμήματος έφυγε ως λαϊκός τον Ιούνιο του 1986 και επέστρεψε λίγες ημέρες αργότερα ως Μητροπολίτης Περγάμου. Η πληθωρική και αξιοσημείωτη εργογραφία του χαρακτηρίζεται από τη θεολογική του σύνθεση που επιχείρησε με κεντρικούς ερμηνευτικούς άξονες τη θεία Ευχαριστία, το λειτούργημα του επισκόπου και την οντολογία του προσώπου, επιχειρώντας, παράλληλα να ανοίξει δρόμους συνάντησης και διαλόγου της εκκλησιαστικής πίστεως με το σύγχρονο άνθρωπο και τον πολιτισμό του.

Κατά το διάστημα της καθηγεσίας του στο Τμήμα δίδαξε Δογματική και Συμβολική Θεολογία, Δυτική Θεολογία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό κύκλο σε πυκνά ακροατήρια και ανέδειξε σημαντικούς μαθητές.

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού θεωρεί εξαιρετική τιμή και σεμνύνεται που είχε στο διδακτικό του προσωπικό τον Μητροπολίτη Περγάμου κυρό Ιωάννη και εύχεται στον Τριαδικό Θεό να τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ