Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:33

Το θλιβερο déjà vu στη Μητρόπολη Περιστερίου προάγγελος εξελίξεων;

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε ακυβέρνητο καράβι έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα μια από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Μητρόπολη Περιστερίου, ο ποιμενάρχης της οποίας, δίνει μάχη για την υγεία του.

Τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο ο μητροπολίτης Κλήμης που ανέλαβε την Μητρόπολη Περιστερίου τον Μάρτιο του 2019 ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αντίστοιχων προβλημάτων εξαιτίας της επίσης κλονισμένης υγείας του Προκατόχου του, μητροπολίτη κυρού Χρυσοστόμου, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Η άρνηση του να ενημερώσει τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και την Σύνοδο για την κατάσταση της υγείας του, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη απουσία του από τα κοινά της Μητροπόλεως αλλά και της πόλεως φούντωσαν καιρό τώρα τις συζητήσεις περί σοβαρού προβλήματος, κάτι το οποίο ο ίδιος, μόλις τελευταία, είχε αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχει μιλώντας σε ελάχιστους αρχιερείς.

Οι ελάχιστες εμφανίσεις του στον Ακάθιστο Ύμνο και την Μεγάλη Εβδομάδα δημιούργησε προς στιγμήν την αίσθηση πως η κατάσταση είχε ξεπεραστεί και ο μητροπολίτης επανερχόταν αργά και σταθερά στα καθήκοντα του, όμως η νέα περίοδος απουσίας που ακολούθησε, ανατροφοδότησε τις συζητήσεις για το μέλλον.

Πλέον με την εισαγωγή του κ. Κλήμη στο Αττικόν στις 8 Ιουνίου, που αποκάλυψε το orthodoxia.info όλοι πλέον κατανόησαν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο μητροπολίτης ως πρόσωπο αλλά και η Μητρόπολη Περιστερίου ως οργανισμός.

ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στην Μητρόπολη Περιστερίου προβληματίζει καιρό τώρα την Αρχιεπισκοπή που αν και δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δημόσια κίνηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει την κατάσταση να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φέρεται να ήταν η, διαβόητη πλέον, ανακοίνωση της Μητροπόλεως Περιστερίου η οποία ενώ ο μητροπολίτης Κλήμης νοσηλευόταν σε δωμάτιο του Αττικού Νοσοκομείου, έχοντας μόλις εξέλθει από την ΜΕΘ, υποστήριζε πως έλαβε εξιτήριο και επέστρεψε στα καθήκοντα του σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο μητροπολίτης που και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας έλαβε τελικά εξιτήριο από το Αττικόν αρκετές ημέρες μετά το ανακοινωθέν που υποστήριζε την «άριστη κατάσταση» της υγείας του και δυστυχώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info δεν έχει κατορθώσει να επιστρέψει στα καθήκοντα του αφού η υγεία του δεν το επιτρέπει.

Ποιος όμως ήταν ο συντάκτης αυτής της ανακοίνωσης και ποιους σκοπούς ήθελε να ικανοποιήσει; Αυτό το ερώτημα απασχολεί έντονα την ηγεσία της Εκκλησίας ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που απορούν πως είναι δυνατόν να μην έχει επέμβει ακόμη ο Εισαγγελέας όταν κυκλοφορούν ψευδείς ανακοινώσεις για την κατάσταση της υγείας ενός μητροπολίτη η υπογραφή του οποίου διοικεί ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα πρόσωπα από το περιβάλλον του μητροπολίτη Κλήμη δεν επιθυμούσαν καν την δημοσίευση της εσπευσμένης εισαγωγής του στο νοσοκομείο επιχειρώντας μάλιστα να ασκήσουν πιέσεις και στο orthodoxia.info το οποίο αποκάλυψε την κατάσταση, ώστε να αποσύρει το δημοσίευμα.

Πληροφορίες του orthodoxia.info από πηγές που γνωρίζουν καλά τα συμβαίνοντα στο εκκλησιαστικό παρασκήνιο θεωρούν βέβαιο πως στην επόμενη της συνεδρίαση, η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα της Μητροπόλεως Περιστερίου ενώ οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο λήψης ακραίων μέτρων όπως αυτό της αποστολής ιατρικής επιτροπής στον μητροπολίτη ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του.

Στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» που θα κυκλοφορήσει αύριο, φιλοξενείται ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο μητροπολίτης Κλήμης έχει διαμηνύσει πως αδυνατεί να διοικήσει την Μητρόπολη του και ζητά τη συνδρομή της Ιεράς Συνόδου ώστε κάποιος άλλος αρχιερέας ως «τοποτηρητής» να αναλάβει την διοίκηση για όσο καιρό ο ίδιος αδυνατεί.

ΣΥΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΩΡΕΣΗ

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτήν την στιγμή γύρω από την πορεία του μητροπολίτη Κλήμη είναι πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info ο ίδιος ο ιεράρχης φρόντισε το προηγούμενο διάστημα να επικοινωνήσει με λαϊκούς και κληρικούς με τους οποίους είχε συγκρουστεί κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ώστε να συγχωρεθούν οι όποιες πικρίες.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι πως η Μητρόπολη Περιστερίου δεν γίνεται να μπει ξανά σε τροχιά πλήρους ακυβερνησίας όπως στο παρελθόν και πως η σιωπή απέναντι στην προσωπική περιπέτεια υγείας ενός ιεράρχη δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του ίδιου του ασθενούς αλλά ούτε και της Εκκλησίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ