Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 | 0:04

"Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ ΕΝΑ ΟΔΥΝΗΡΟ ΤΕΛΟΣ", ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Το τελευταίο αντίο στο μακαριστό μητροπολίτη Αιτωλίας κυρό Κοσμά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΟRTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Σε κλίμα συγκίνησης και οδύνης η πόλη του Μεσολογγίου προέπεμψε πριν από λίγο τον μακαριστό ποιμενάρχη της, κυρό Κοσμά. 

Στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και τοποτηρητής της χηρευούσης μητρόπολης, μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Επίσης,  παρευρέθηκαν και αρκετοί ακόμη ιεράρχες και ιερείς, αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας. 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ο οποίος μιλώντας εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και την προσφορά του κεκοιμημένου ιεράρχη». 

«Ως επίσκοπος υπήρξε ένας άνθρωπος της προσευχής αλλά ταυτόχρονα και εραστής της ησυχίας και του μοναχικού βίου», τόνισε ο κ. Φιλόθεος για να προσθέσει αμέσως μετά πως για αυτό και ο ίδιος, «κατέβαλε εξαιρετικές προσπάθειες για να στελεχώσει τις μονές της επαρχίας του. Επίσης, κήρυττε διαρκώς την μετάνοια και υπήρξε άνθρωπος αγαθής προθέσεως», κατέληξε.

“Ο Θεός του επεφύλαξε ένα οδυνηρό τέλος”, ανέφερε στη συνέχεια ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, μιλώντας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών συμπληρώνοντας πως “η ζωή του ολόκληρη ήταν μια χαρμολύπη αφού πάντοτε σήκωνε τον δικό του σταυρό”, υπογράμμισε.   

Παράλληλα, πρόσθεσε πως σήμερα προπέμπουμε στα ουράνια σκηνώματα, «τον αδερφό, τον φίλο, τον πατέρα για πολλούς, τον επίσκοπο και μητροπολίτη και τον ένθερμο ιεροκήρυκα του Θεού. Προπέμπουμε, τον άνθρωπο του Θεού στον Θεό», τόνισε για να σημειώσει πως «ο μακαριστός Κοσμάς αγάπησε την Εκκλησία με υπερβολή και για αυτό θυσίασε τον εαυτό του στην ποιμαντική διακονία του λαού», κατέληξε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος αφού επεσήμανε την ξεχωριστή προσωπικότητα και το μεγαλείο του κυρού Κοσμά, ανέφερε πως «προπέμπουμε σήμερα τον πνευματικό μας πάτερα και είμαστε σίγουροι ότι τα πνευματικά του έργα, θα τα προσφέρει πλέον στην κρίση του Θεού», δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι, «δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».

«Είχα την τύχη να σε συμβουλεύομαι και στο πρόσωπό σου διέκρινα έναν άνθρωπο συμπονετικό και φιλεύσπλαχνο που με νουθέτησε πνευματικά», σημείωσε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, κ. Κωνσταντίνος Λύρος, μιλώντας για τον μακαριστό ιεράρχη.

Τις ομιλίες, έκλεισε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Αιτωλίας, Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του ιερού κλήρου της μητρόπολης.

Να σημειωθεί, ότι η σορός του κυρού Κοσμά, στη συνέχεια μεταφέρθηκε κατόπιν δικής του επιθυμίας, στην ιερά μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος, όπου και ετάφη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ