Τε, 12/06/24 | 19:28

Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κάνει δημόσια έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για την ασφάλεια των χριστιανών και των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκπροσωπούμενο από τον Πατριάρχη Θεόφιλο και την Ιερά Σύνοδο οι οποίοι καταδικάζουν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας στο ιερό προσκύνημα της Γεθσημανής στην Ιερουσαλήμ εκεί που βρίσκεται και ο τάφος της Θεοτόκου.

Το Πατριαρχείο καταγγέλλει επίσης την απόπειρα προκλήσεως σωματικής βλάβης εναντίον του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, ο οποίος προεξήρχε της θείας Λειτουργίας, καθώς και την επίθεση στο ιερό Προσκυνημα.

Το Πατριαρχείο εκφράζει την λύπη του για το αποτρόπαιο έγκλημα το οποίο σημειώθηκε κατά την περίοδο των προετοιμασιών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τους εορτασμούς και τις παραδοσιακές τελετουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, ιδιαιτέρως του Μεγάλου Σαββάτου του Αγίου Φωτός, το οποίο τυγχάνει πλέον σημείο εποχικής ταλαιπωρίας για τους πιστούς, συνεπεία των σωματικών περιορισμών, οι οποίοι επιβάλλονται από τις αρχές ούτως ώστε να εμποδίσουν αυτούς  να φθάσουν στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και τον Πανάγιο Τάφο για να ασκήσουν το θεόδοτο δικαίωμα στη λατρεία τους.

Το Πατριαρχείο επίσης τονίζει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που προκαλούνται από ριζοσπαστικές Ισραηλινές ομάδες και στοχεύουν ιερούς ναούς, νεκροταφεία και χριστιανικές περιουσίες, πέρα από την σωματική και λεκτική κακοποίηση κατά χριστιανών κληρικών, έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο το οποίο προφανώς εντείνεται κατά τις χριστιανικές εορτές. Αύτη η θλιβερή κατάσταση δεν έχει προκαλέσει καμία αντίστοιχη αντίδραση σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο παρά τις εκκλήσεις, τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες των εκκλησιών των Αγίων Τόπων. Είναι πλέον οδυνηρώς πασιφανές ότι η αυθεντική χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.

Το Πατριαρχείο βεβαιώνει ότι οι επιθέσεις προς χριστιανικούς ιερούς τόπους, περιουσίες, κληρονομιά και ταυτότητα συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου το οποίο απαιτεί ρητώς την προστασία των θρησκευτικών χώρων στην Ιερουσαλήμ και τονίζει την ανάγκη σεβασμού αυτού του βασικού ανθρωπίνου δικαιώματος στην ελεύθερη λατρεία.

Το Πατριαρχείο επισημαίνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι μία πόλη εξαιρετικώς σημαντική για όλους τους χριστιανούς από την εποχή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η Αγία Πόλις είναι μάρτυς των σημαντικότερων γεγονότων της χριστιανικής ιστορίας, τα οποία είναι βαθέως ριζωμένα στην χριστιανική πίστη. Αυτά τα γεγονότα ενισχύουν την χριστιανική σύνδεση και προσκόλληση σε αυτή την πόλη την οποία εμείς οι χριστιανοί, οι εκκλησίες, οι ιεροί τόποι και η κληρονομία αποτελούν ουσιαστικό συστατικό της ποικιλόμορφης ιστορίας του παρόντος και του μέλλοντος αυτής.

Αυτή η επίθεση στον ιερό ναό του Θεομητορικού Μνήματος στην Ιερουσαλήμ, είναι ένα φρικτό τρομοκρατικό έγκλημα το οποίο δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση. Το Πατριαρχείο κάνει έκκληση προς την διεθνή Κοινότητα να παρέμβει αμέσως για να παράσχει ασφάλεια και προστασία στους χριστιανούς της Ιερουσαλήμ και στους ιερούς τόπους, συμπεριλαμβανομένου του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως και του Παναγίου Τάφου, οι οποίοι υφίστανται αξιοθρηνήτους μορφάς παραβιάσεων και επιθέσεων από των ριζοσπαστικών Ισραηλινών οργανώσεων.

Το Πατριαρχείο ζητεί ωστόσο να ληφθούν περαιτέρω τα απαραίτητα νομικά μέτρα καθ’ όλων όσοι εμπλέκονται σε τρομοκρατικά εγκλήματα εναντίον οποιουδήποτε ιερού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ