Τρίτη 23 Απριλίου 2024 | 10:11

Το παρασκήνιο πίσω από την αλλαγή πλεύσης των βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας για τη Μητρόπολη Μεσολογγίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ξεκάθαρη θέση στήριξης της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για διευθέτηση του εδώ και δεκαετίες λιμνάζοντος ζητήματος της αχανούς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας παίρνουν τις τελευταίες ημέρες ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που εκλέγονται στην περιοχή.

Ύστερα από ένα πολύμηνο ιδιότυπο «κρυφτό» μεταξύ Εκκλησίας, τοπικών αρχών και πολιτικών παραγόντων, οι βουλευτές αναγκάζονται να πάρουν πλέον δημόσια θέση για το θέμα ξεκαθαρίζοντας πως σέβονται την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για ένα καθαρά εκκλησιαστικό ζήτημα όπως είναι αυτό της χωροθέτησης των Μητροπόλεων.

ΟΙ ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΔΥΤΙΚΑ FM

«Είναι αίτημα των πιστών, είναι αμιγώς εκκλησιαστικό και όχι πολιτικό ζήτημα» ξεκαθάρισε πρόσφατα σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο βουλευτής Σπήλιος Λιβανός αφήνοντας ταυτόχρονα σαφείς αιχμές κατά όσων μπλοκάρουν την υπόθεση κατηγορώντας τους για «μικροπολιτική».

Μετά τον κ. Λιβανό ακολούθησε ο έτερος Βουλευτής της Ν.Δ. στην περιοχή ο Μάριος Σαλμάς ο οποίος με προσωπική επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των θέσεων της  Εκκλησίας υπογραμμίζοντας πως η απόφαση της Ι.Συνόδου για δημιουργία νέας Μητροπόλεως στην Αιτωλοακαρνανία τον βρίσκει σύμφωνο.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΛΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δυο βουλευτές κάνουν ειδική αναφορά τόσο στον Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο όσο και στον πρωτοσύγκελλο της χηρεύουσας Μητροπόλεως αρχιμανδρίτη Επιφάνιο.

Ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Παρά το γεγονός πως όλοι συναινούν στην ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος της αχανούς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας εδώ και δεκαετίες, ουδείς Αρχιεπίσκοπος ή πολιτικός παράγων έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιλύσει το πρόβλημα.

Αυτή τη φορά η Σύνοδος προτείνει να υπάρξει διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε δυο νέες Μητροπόλεις, μια με έδρα το Αγρίνιο και μια με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Επιπλέον θα υπάρξει μια διορθωτική κίνηση ώστε η περιοχή του Θέρμου να ενταχθεί στην Μητρόπολη Ναυπάκτου, από την οποία θα αποκοπεί η περιοχή του Αγίου Βλασίου η οποία εκτός του ότι απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα από την έδρα της Μητροπόλεως, δεν συνδέεται καν γεωγραφικά με αυτήν. Για να μεταβεί δηλαδή ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στον Άγιο Βλάσιο, θα πρέπει να ταξιδέψει μέσω Αγρινίου.

ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Παρά την κοινά αποδεκτή ανάγκη επανακαθορισμού των ορίων των Μητροπόλεων στην περιοχή, το ζήτημα «σκοντάφτει» τους τελευταίους μήνες στις αντιδράσεις συγκεκριμένων τοπικών στελεχών -ιδιαίτερα στην πόλη του Μεσολογγίου- που από την πρώτη στιγμή της ανακίνησης του ζητήματος από την Εκκλησία αντιδρούν παρασκηνιακά, επιχειρώντας να υποδαυλίσουν το κλίμα στην τοπική κοινωνία.

Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως η ύπαρξη έδρας Μητροπόλεως στο Μεσολόγγι η οποία ελέγχει ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία (σσ. Όπως συμβαίνει σήμερα) δίνει υπεραξία στην πόλη η οποία θα χαθεί στην περίπτωση που το Αγρίνιο αποκτήσει δική του Μητρόπολη, επιχείρησαν να διχάσουν την τοπική κοινωνία, συμπαρασύροντας μάλιστα τους τοπικούς βουλευτές σε μια ιδιότυπη ουδετερότητα. Προκειμένου, δηλαδή, να μην χρειαστεί να πάρουν θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς οι βουλευτές που απέφυγαν όλο αυτό το διάστημα να τοποθετηθούν ανοιχτά φρόντισαν το θέμα να μείνει ως έχει, μπλοκάροντας ουσιαστικά την σχετική κυβερνητική απόφαση.

Όταν όμως οι κάτοικοι και οι φορείς του Αγρινίου είδαν πως ο παραπάνω αδικαιολόγητος τοπικισμός τον οποίο εν τέλει δεν στήριζαν παρά μόνον συγκεκριμένα πρόσωπα και για δικούς τους λόγους στο Μεσολόγγι, θα στερούσε για μια ακόμη φορά την σύσταση Μητροπόλεως με έδρα την πόλη τους, οι ισορροπίες άλλαξαν.

Κι έτσι ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές αναγκάστηκαν να πάρουν θέση υπέρ της πρωτοβουλίας της Εκκλησίας την οποία ούτως ή άλλως αποδέχεται η συντριπτική πλειονότητα όλων των εμπλεκομένων της συγκεκριμένης επαρχίας.  

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήση στις απαραίτητες νομικές διατυπώσεις θα δημιουργηθεί η Μητρόπολη Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο, η Μητρόπολη Μεσολογγίου με έδρα την ιερά Πόλη του Μεσολογγίου που για πρώτη φορά θα έχει Μητροπολίτη με αυτόν τον ιστορικό τίτλο και φυσικά θα επαναδιαμορφωθεί η Μητρόπολη Ναυπάκτου που δεκαετίες τώρα ζει το παράδοξο της μη ύπαρξης γεωγραφικής ενότητας.

Σε οικονομικό επίπεδο η μόνη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι ο μισθός ενός Μητροπολίτη. Για την ακρίβεια η διαφορά του μισθού του ιερέα που θα εκλεγεί στην θέση αυτή με τον μισθό του αρχιερέα ποσόν της τάξεως των 400€.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ