Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 | 5:13

ΝΑ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

Το Όσλο επισκέφτηκε ο μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα ξεκίνησε και επίσημα η εικονογραφική εγκατάσταση του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Νορβηγίας.

Οι αγιογράφοι Μιχαήλ Ανδρούτσος, Δημήτριος Ανδρούτσος και Σπυρίδων Μέτσης εργάστηκαν για την εγκατάσταση των πρώτων εικονογραφιών στο εσωτερικό της Αγίας Τράπεζας του μητροπολιτικού ναού. Συγκεκριμένα, εγκατέστησαν τη Θεοτόκο καθισμένη σε θρόνο, κυκλικές εικόνες με τους προφήτες, τη θεία ευχαριστία και τον Χριστό ενθρονισμένο περιτριγυρισμένο από οκτώ ιεράρχες.

Ο μητροπολιτικός ναός είναι η τελευταία ενορία στην ιερά μητρόπολη της Σουηδίας που κοσμήθηκε με εικονογραφία τα τελευταία οκτώ χρόνια, μετά το Ερμιτάζ του Αγίου Νικολάου στο Rättvik της Σουηδίας και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Στοκχόλμη, ο οποίος πρόσφατα κοσμήθηκε με τριάντα έξι τοιχογραφίες.

Από το απόγευμα της Παρασκευής, ο μητροπολίτης Κλεόπας ταξίδεψε στο Όσλο για να επιβλέψει προσωπικά την εγκατάσταση της αγιογραφίας και συναντήθηκε με τους προαναφερθέντες αγιογράφους, οι οποίοι του πρόσφεραν ένα πορτρέτο ευλογημένης μνήμης του Γέροντα Ευσέβιου Βίττη, ο οποίος υπηρέτησε ως ο πρώτος ιερέας ενορίας στο Όσλο το 1965 και ιδρυτής του Ερμιτάζ Αγίου Νικολάου στο Ρέτβικ.

Το ίδιο απόγευμα συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, ο μητροπολίτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, αντιπρόεδρο και δύο μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Νορβηγίας, επιχειρηματίες κ.κ. Ιωάννη Αλιφέρη, Γεώργιο Μούγιο, Πέτρο Αρβανιτίδη και Σταύρο Τσικαλάκη.

Το Σάββατο, ο κ. Κλεόπας επισκέφθηκε το τοπικό ελληνικό σχολείο το οποίο έχει εκατόν δέκα μαθητές συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο. Τους υποδέχθηκε η Διευθύντρια του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Όσλο κα Βασιλική Παπαθεοδώρου η οποία τους ενημέρωσε για την πορεία του σχολείου. Είχαν επίσης την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους μαθητές και τους γονείς στο σχολείο. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την υπεύθυνη του μαθήματος αγιογραφίας κα Nicole Konstante που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ναού και παρευρέθηκαν Νορβηγοί.

Το ίδιο απόγευμα, ο μητροπολίτης συναντήθηκε με τους κληρικούς της ενορίας και τα μέλη του ενοριακού συμβουλίου Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Ιουλία Ελευθεριάδου, Καρολίνα Αλευρά, Δήμητρα Βαλεοντή Αξιώτη και Μιχαήλ Μπικούλη. Το πρωί της Κυριακής, ο μητροπολίτης προήδρευσε της θείας λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στα ελληνικά, νορβηγικά, γαλλικά και αγγλικά, ενώ στο κήρυγμά του μίλησε για την εορτή της Εισόδου της Θεοτόκου στο ναό, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους αγιογράφους, τους δωρητές που συνέβαλαν στο έργο της αγιογραφίας και όλους όσοι στήριξαν το ιστορικό εγχείρημα να κοσμήσουν τον Μητροπολιτικό Ναό με αγιογραφία.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνει η τοπική Ελληνική Κοινότητα και την άριστη συνεργασία που μοιράζονται οι τοπικοί ελληνικοί φορείς. Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκε ο Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Δανάσης, συνοδευόμενος από συνεργάτη του από την Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο και πολλά μέλη των πιστών. Το ίδιο βράδυ ωστόσο ο μητροπολίτης Κλεόπας επέστρεψε στην έδρα της επισκοπής του στη Στοκχόλμη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ