Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | 22:26

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας κ. Vezhdi Rashidov με πολυμελή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έγινε θερμά δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχε εκτενή και ουσιαστική συζήτηση.

Στην κατ’ ίδίαν συνάντηση τους τον κ. Rashidov συνόδευαν η σύζυγός του κ. Snezha Bahariya Rashidova, και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Τουρκία κ. Angel Cholakov, ενώ από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρέστη ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Αρχιμανδρίτης κ. Χαράλαμπος Νίτσεβ, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως.

Ακολούθως, στην Αίθουσα του Θρόνου ο Παναγιώτατος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα τον Πρόεδρο της Βουλής της Βουλγαρίας και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, που αποτελούνταν από εκπροσώπους όλων των κομμάτων και τους ζήτησε να μεταφέρουν τον αδελφικό χαιρετισμό του προς τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο και τις ευχές του στον λαό της χώρας τους ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Ο Παναγιώτατος παρέστη στην εκδήλωση του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα για νέους στο φάσμα του αυτισμού

Ωστόσο στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα στις εγκαταστάσεις του, παρέστη και μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την ευκαιρία της ολοκληρώσεως του προγράμματος, στην υλοποίηση του οποίου συμμετείχε ο σύλλογος για νέους στο φάσμα του αυτισμού, με τον τίτλο Spaut που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αθλητικών Δράσεων Erasmus Sport+.

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις δράσεις αυτές του ιστορικού αθλητικού Συλλόγου της Ομογενείας και ιδιαιτέρως για την ενασχόλησή του με ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

“Ο αυτισμός είναι σήμερα αντικείμενο μελέτης παγκοσμίως, για την ανίχνευση των αιτίων του, της εξέλιξής του, και για την προσήκουσα προσέγγιση των ατόμων με αυτισμό, με έμφαση στην κοινωνική ένταξη, τη θετικότερη δυνατή λειτουργικότητά τους, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και της ικανότητας για περαιτέρω εκπαίδευση.

Η δράση αυτή του Συλλόγου είναι έκφραση της πίστης ότι κάθε άνθρωπος έχει απόλυτη αξία και αξιοπρέπεια, η οποία δεν συναρτάται με τις ικανότητες, την ηλικία, τη μόρφωση και ο,τιδήποτε άλλο ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Εκφράζει επίσης την πεποίθηση, ότι η γνώση και η αγάπη μαζί κάνουν θαύματα.

Τα πορίσματα του προγράμματος, το οποίο εκτυλίχθηκε σε δύο περίπου χρόνια, είναι πολύ ενθαρρυντικά. Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι ο Σύλλογος, με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτό, είχε στόχο να στηρίξη νέους και νέες με αυτισμό, με βάση επιστημονικά δεδομένα και με τη συμβολή εξειδικευμένων δασκάλων και προπονητών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν καταλλήλως στο πλαίσιο του προγράμματος και έλαβαν πιστοποίηση γι’ αυτή την ειδίκευση.

Μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια προς τους νέους οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προς τους εκπαιδευτές και προς όλους εκείνους, οι οποίοι συνέβαλαν στην πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωση της όλης προσπαθείας, προτρέπουμε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου να συνεχίσουν την καλή μαρτυρία τους, με συμμετοχή και σε άλλα Ευρωπαικά Προγράμματα με αντίστοιχη στόχευση και δράσεις, για να ωφεληθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες. Χαιρόμαστε, γιατί, όπως πληροφορηθήκαμε έχει ξεκινήσει ήδη πρόγραμμα για τη βελτίωση της ποιότητος ζωής ατόμων με τη νόσο Αλτσχάιμερ.”

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πατριάρχης υπενθύμισε με την ευκαιρία ότι το 2023 ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα (Beyoğlu Spor Kulübü) συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής και δράσης. 

“Δοξάζουμε τον Θεό για όσα εντυπωσιακά πέτυχε στον αθλητικό τομέα και στον πολιτισμό, που εν τέλει είναι αλληλένδετα και αδιαίρετα αγαθά. Συγχαίρουμε τον Αθλητικό Σύλλογο Πέρα γιατί διέσωσε τις παραδόσεις μας σε ένα περιπετειώδη αιώνα, με σθένος, με πολλή φαντασία, με όραμα και ιδανικά, με λάβαρο την ειρηνική συμβίωση και οδηγό το κοσμοπολίτικο πνεύμα σε μια πόλη-σταυροδόμι πολιτισμών, πάντοτε πρωτοπόρος σύλλογος της πολίτικης Ρωμιοσύνης. Ο Θεός να αναπαύη τις ψυχές όλων των μελών του Συλλόγου, τα οποία αναπαύονται στα προγονικά άγια χώματα και όπου γης. Είη η μνήμη αυτών αιωνία!”

Προηγουμένως, για το Πρόγραμμα και την επιτυχή υλοποίησή του μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ανδρέας Ρομπόπουλος και η κ. Νιλουφέρ Μπιρτζάν, συντονίστρια του Προγράμματος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πέρα (Beyoğlu ) κ. Haydar Ali Yıldız.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ο Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, παράγοντες της Ομογένειας και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αθλητικός Σύλλογος Πέρα είναι ο μοναδικός φορέας που συμμετείχε στο Πρόγραμμα Spaut από την Τουρκία και συνεργάστηκε για την υλοποίησή του με φορείς από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, με στόχο να προσφέρει σε άτομα με αυτισμό τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και βελτίωσης των ικανοτήτων τους μέσω της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ