Το κενό που αφήνει στον πνευματικό και ακαδημαϊκό κόσμο η απώλεια δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων, της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη και της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, αναδεικνύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο με επίσημο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Η Μήτηρ Εκκλησία εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον χαμό της διακεκριμένης νομικού και πολιτικού Άννας Μπενάκη, καθώς και της κορυφαίας βυζαντινολόγου Ελένης Αρβελέρ, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική και καθοριστική προσφορά τους στα γράμματα, την επιστήμη και την κοινωνία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα εκπροσωπηθεί στις εξοδίους ακολουθίες από ιεράρχες του Θρόνου, τιμώντας τη μνήμη των δύο γυναικών που σφράγισαν με την παρουσία τους τον σύγχρονο ελληνισμό.
Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος θα παραστεί στην κηδεία της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας θα εκπροσωπήσει το Φανάρι στην τελετή για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Η κίνηση αυτή αντανακλά τον σεβασμό και την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το επιστημονικό και εθνικό έργο τους.
Στο μήνυμά του το Πατριαρχείο εύχεται η πνευματική παρακαταθήκη των δύο αείμνηστων γυναικών να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και πολύτιμο οδηγό για τις νεότερες γενιές.
Η Μήτηρ Εκκλησία προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών τους, σημειώνοντας ότι η προσφορά τους στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού παραμένει μια ζωντανή κληρονομιά που θα συνεχίσει να ακτινοβολεί στο διηνεκές.



