Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 | 3:02

Ο ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΥΧΗΘΗΚΕ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΙΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ

Το μνημόσυνο του μητροπολίτη πρώην Βελγίου Παντελεήμονος στις Βρυξέλλες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη πρώην Βελγίου κυρού Παντελεήμονος τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στις ελληνορθόδοξες ενορίες των τριών χωρών της Μπενελούξ.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα και με συλλειτουργούς τους επισκόπους κ. Δοσίθεο (Πατριαρχείο Γεωργίας) και Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, κληρικούς άλλων ορθοδόξων παρουσιών, καθώς και τους ιερείς και διακόνους των ορθοδόξων ενοριών της πρωτεύουσας.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και του μνημοσύνου ακολούθησαν ομιλίες για τον μακαριστό Μητροπολίτη Παντελεήμονα και δεξίωση. Τον λόγο πρώτος έλαβε ο επί πολλά έτη στενός συνεργάτης του μακαριστού, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Βελγίου κ. Σταύρος Τριανταφύλλου.

Ο π. Σταύρος αναφέρθηκε στην ζωή και την εκκλησιαστική πορεία του Μητροπολίτου Παντελεήμονος, το ξεκίνημα της θυσιαστικής του διακονίας στο Βέλγιο, τους αγώνες για την οργάνωση των ενοριών των Ελλήνων μεταναστών στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, την συμμετοχή και συμπόρευση με το ποίμνιο του στις χαρές και τις λύπες, την ανάδειξή του σε βοηθό επίσκοπο Απολλωνιάδος αρχικά και Μητροπολίτη Βελγίου στην συνέχεια, τον αγώνα της επίσημης αναγνώρισης της Ορθοδόξου θρησκείας από το κράτος, την καθιέρωση του ορθοδόξου μαθήματος στα βελγικά σχολεία, την ευρύτητα του πνεύματος όσον αφορά τις διορθόδοξες, διαχριαστιανικές και διαθρησκειακές σχέσεις, την πατρική μέριμνα προς του κληρικούς του, την ανάδειξη του διαδόχου του και εν τέλει την αξιοπρεπή αποχώρησή του από την ενεργό δράση όταν το γήρας τον είχε καταβάλει.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο εκ των Αρχόντων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας στο Βέλγιο Μέγας Νομοφύλαξ κ. Γεώργιος Κάρταλης, ο οποίος μίλησε συνοπτικά για την συναναστροφή του με τον μακαριστό ιεράρχη όταν έφτασε ως φοιτητής στο Βέλγιο, τα πολλά χαρίσματα της προσωπικότητάς του, με τα οποία κατόρθωσε να αναδείξει την Ορθοδοξία και να ενισχύσει την ελληνική ομογένεια, και τέλος ευχήθηκε εκ μέρους των οφφικιαλίων τα δέοντα για την ανάπαυση της ψυχής του.

Τελευταίος τον λόγο έλαβε ο μητροπολίτης Αθηναγόρας, ο οποίος συνηγόρησε στα όσα ανέφεραν οι άλλοι δύο ομιλητές, ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την απόδοση της πρέπουσας τιμής στον μακαριστό προκάτοχό του και ευχήθηκε να αναπαύεται η μακαρία του ψυχή μεταξύ των Αγίων και των Δικαίων.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ