Δε, 15/07/24 | 18:29

ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΜΗΛΕΣΙ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το ετήσιο μνημόσυνο του Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή των Αγίων Πάντων και των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, στο Ιερό Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου) στο Μήλεσι Αττικής, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο και τον Επίσκοπο Σκοπέλου κ. Νικόδημο, μετά το πέρας του οποίου έλαβε χώρα το Ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Νιγηρίας κυρού Αλεξάνδρου, Ιεράρχη του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο Μητροπολίτης Καμερούν κήρυξε με γλαφυρότητα τον θείο λόγο, αντλώντας διδάγματα από το αποστολικό και το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και συνδυάζοντάς τα με την πολυδιάστατη εκκλησιαστική διακονία της Ιεραποστολής.

Πριν την απόλυση, με έκδηλη συγκίνηση, αναφέρθηκαν τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και ο π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Εφημέριος του Ιερού Ησυχαστηρίου στην προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτη Νιγηρίας, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην πραγματοποίηση της εντολής του Κυρίου μας: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28, 19).

Ο π. Εμμανουήλ, επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ξεχωριστή πνευματική σχέση που είχε αναπτύξει ο μακαριστός Ιεράρχης με το Ησυχαστήριο, κατά τα τελευταία έτη της ζωής του και για τα ιδιαίτερα αισθήματα αγάπης και ευλάβειας που έτρεφε προς τον Άγιο Πορφύριο.

Σημειώνεται ότι στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, πριν η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί, λειτούργησε για τελευταία φορά. Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ενταφιάστηκε με τα ιερά άμφια αυτής της τελευταίας θείας Λειτουργίας. Με σύμφωνη γνώμη του Ηγουμενοσυμβουλίου και την πατρική άδεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, το σκήνωμά του μέχρι την ημέρα της κοινής Αναστάσεως θα αναπαύεται στο Ησυχαστήριο.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, ο Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πατράκος, έψαλε το ιερό Τρισάγιο στην κρύπτη που βρίσκεται κάτω από τον Κοιμητηριακό  Ναό της Αναστάσεως, στην οποία έχει εναποτεθεί το σκήνωμα του μακαριστού αρχιερέως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ