Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 | 15:51

Το έργο του Ν. Βλεμμύδη παρουσιάστηκε στο Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Άγνωστες πτυχές του έργου του Νικηφόρου Βλεμμύδη και της χρήσης του στη σύγχρονη λατρευτική πράξη αναδείχθηκαν στην παρουσίαση της μεταδιδακτορικής εργασίας του Δρ. της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Χειλά. Η εργασία, με θέμα «Η επιρροή του έργου “Εξήγησις εις τους Ψαλμούς του Δαβίδ” του Νικηφόρου Βλεμμύδη στη διαμόρφωση του λειτουργικού έργου του “Εκλογές Ψαλμών”», πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του Καθηγητή Λειτουργικής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτη Σκαλτσή.

Ο ομιλητής παρουσίασε τους ψαλμικούς στίχους από το έργο «Ἐκλογὲς Ψαλμῶν», με γνώμονα την ερμηνευτικὴ προσέγγισή τους κατὰ βάσιν απὸ το έργο του Βλεμμύδη «Ἐξήγησις εἰς τοὺς Ψαλμοὺς τοῦ Δαβίδ», και κατ’ επέκταση απὸ ολόκληρη την προγενέστερη ερμηνευτικὴ παράδοση των Υπομνημάτων που έχουν καταγραφεί γι’ αὐτούς. Ταυτοχρόνως, παρουσιάστηκε η επιρροὴ όλων αυτών των ερμηνειών στη διαμόρφωση του λειτουργικού έργου του Βλεμμύδη «Ἐκλογὲς Ψαλμῶν».

Οι «Ἐκλογὲς τῶν Ψαλμῶν» ψάλλονται στην Ακολουθία του Όρθρου, ως τρίτο μέρος του «Πολυελέου», στις Δεσποτικές, Θεομητορικές, και αγίων εορτές, κυρίως, στις εορταστικὲς αγρυπνίες. Αναπτύχθηκαν σε μοναστηριακὰ περιβάλλοντα, αλλὰ στη σημερινὴ εποχὴ χρησιμοποιούνται στυς ημιαγρυπνίες των ενοριακών ναών για τη λαμπρότερη ανάδειξη των εορτών. Η αντιφωνία των ψαλμικών στίχων με το εφύμνιο «Ἀλληλούϊα», προσδίδει χαρμόσυνο και εορταστικὸ χαρακτήρα στην ακολουθία του Όρθρου, όπως συνέβαινε παλαιὰ στο Ασματικὸ Τυπικό, του οποίου υπέρμαχος είναι ο Βλεμμύδης. Οι επιλεγμένοι ψαλμικοὶ στίχοι αποδίδουν τις προεικονίσεις των γεγονότων της ζωής του Χριστού, της Θεοτόκου και των αγίων, στην Παλαιὰ Διαθήκη, και αναδεικνύουν το Ψαλτήριο ως προβολέα και εορταστικὸ κήρυκα τῶ]ων θεολογικών νοημάτων τους.

Η ερευνητικὴ αυτὴ εργασία έρχεται ως συνέχεια της επεξεργασίας μιας υπέρογκης χειρογράφου παραδόσεως, ένεκα δημοφιλίας του έργου, την οποία λεπτομερώς ανέδειξε ο π. Γεώργιος Χειλάς στη διδακτορική του διατριβή, «Ἐκλογὴ Ψαλτηρίου τοῦ Νικηφόρου Βλεμμύδου, εἰσαγωγὴ καὶ κριτικὴ ἔκδοση. Γραμματολογικὴ καὶ Λειτουργικὴ προσέγγιση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ