Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:24

Το ΑΠΘ τίμησε στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα τριάντα χρόνια πατριαρχικής διακονίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την 9η Φεβρουαρίου 2022, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, οι Αντιπρυτάνεις κ.κ. Χαράλαμπος Φείδας και Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο Θεοφιλέστατος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ως και μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Οἰκουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια διακονίας», μετέβησαν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου έγιναν προφρόνως δεκτοί από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Στο πλαίσιο μιας εγκάρδιας και σεμνής εκδήλωσης, η αντιπροσωπία της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, που ανέλαβαν την από κοινού διοργάνωση του ως άνω Συνεδρίου, παρέδωσε επισήμως στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη τους δύο καλαίσθητους τόμους των Πρακτικών του Η΄ Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδόξου Θεολογίας, αφιερωμένους στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το συγκεκριμένο Συνέδριο, με θεματική: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα», πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης από 21ης έως και 25ης Μαΐου 2018, ενώ η έκδοση των Πρακτικών έγινε με τη γενναία οικονομική συνδρομή της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και με τη στήριξη των εκδόσεων «Μέλισσα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προσφώνησαν καταλλήλως τον Πατριάρχη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής κ. Σταμούλης και, εκ μέρους των επιμελητών των Πρακτικών, ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού κ. Θεόδωρος Γιάγκου. Στη συνάντηση αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσεκλήθη επισήμως να παρευρεθεί και να ευλογήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, που οργανώνεται προς τιμήν του και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο στη Θεσσαλονίκη (ύστερα από αναβολή λόγω COVID).

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του για την παρουσία των Καθηγητών του ΑΠΘ στην Κωνσταντινούπολη, τους συνεχάρη για το πλούσιο επιστημονικό, ερευνητικό και διδακτικό τους έργο, τα αποτελέσματα του οποίου αξιοποιεί ποικιλοτρόπως η Αγία και Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, και εξέφρασε τη χαρά του τόσο για την οργάνωση και την πρόσκληση να παραστεί στις εργασίας του Συνεδρίου, την οποία εκθύμως αποδέχθηκε, όσο και για την έκδοση και επίδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου του 2018, πράξη η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά, όπως σημείωσε, στην προβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στα πέρατα της οικουμένης.

Επιπροσθέτως, κατά το διήμερο της παραμονής στην Κωνσταντινούπολη, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 30 χρόνια διακονίας», η παραγωγή του οποίου έγινε στο πλαίσιο της οργάνωσης του ως άνω Συνεδρίου. Ειδικότερα, το εσπέρας της 10ης Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα (Arnavutköy), προβλήθηκε η αγγλική έκδοση του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Πέραν των Πρυτανικών Αρχών και των εκπροσώπων της Θεολογικής Σχολής και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Δήμαρχος της Κωνσταντινουπόλεως κ. Ekrem İmamoğlu, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη κυρία Daria Darnell, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Προξενείου της Πόλης, οι επικεφαλείς διαφόρων ετεροδόξων χριστιανικών κοινοτήτων και άλλων θρησκειών της Πόλης, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως και παράγοντες της Ομογένειας. Ας σημειωθεί ότι η πρώτη παγκόσμια προβολή του ιστορικού αυτού ντοκιμαντέρ, στην ελληνική γλώσσα, έγινε στη Θεσσαλονίκη τη 18η Δεκεμβρίου 2021.

Ήταν ένα διήμερο συγκινητικών βιωμάτων και πλούσιας πνευματικής εμπειρίας στη Βασιλίδα των Πόλεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ