Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:40

To Πατριαρχείο Σόφιας τίμησε την 140η επέτειο από την γέννηση του Μητροπολίτη Στεφάνου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας στις 23 Σεπτεμβρίου διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την 140η επέτειο από τη γέννηση του Εξάρχου Στεφάνου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Εκκλησίας της Βουλγαρίας από το 1945 έως το 1948 και ο οποίος συνέβαλε στη διάσωση των Βούλγαρων Εβραίων από το Ολοκαύτωμα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο .

Οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν στην γενέτειρα του Στεφάνου, το χωριό Σιρόκα Λούκα στην περιοχή Σμόλιαν της Βουλγαρίας και κορυφώθηκαν με την Θεία Λειτουργία που προεξήρχε ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νικόλαος. Ο Πατριάρχης Σόφιας Νεόφυτος πήρε μέρος στην ειμνημόσυνη δέηση.

Μετά την τελετή πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνου στο μνημείο του Μητροπολίτη Στεφάνου στο χωριό.

Ο έγινε Μητροπολίτης Σοφίας Στέφανος πέτυχε την άρση του σχίσματος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, που χρονολογείται από το 1872.

Ο Μητροπολίτης Στέφανος έπαιξε έναν ηρωικό πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Κύριλλο και άλλους Βούλγαρους κληρικούς, αντιτιθέμενος στα αντισημιτικά μέτρα από τη βουλγαρική φιλοναζιστική κυβέρνηση, μέλος του Άξονα του Χίτλερ, και αντιστάθηκε με επιτυχία στην απέλαση Βουλγάρων Εβραίων στα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος.

Για το σκοπό αυτό, ο Μητροπολίτης Σοφίας Στέφανος τιμήθηκε από το Διεθνές Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος “Yad Vashem”, τιμή που απονεμήθηκε σε μη Εβραίους που διακινδύνευσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος για να αποτρέψουν τους Εβραίους από την θηριωδία των Ναζί.

Στις 21 Ιανουαρίου 1945, ο εκλέχθηκε Έξαρχος της Βουλγαρίας και υπερασπίστηκε σθεναρά την Εκκλησία καθώς η Βουλγαρία εισήλθε στην εποχή της κομμουνιστικής κυριαρχίας.

Photos: Angel Karadakov

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ