Με επίκεντρο το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και της κληρονομιάς τους σε ολόκληρο τον σλαβικό κόσμο ξεκίνησε σήμερα στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Κύριλλος και Μεθόδιος: Οι θεμελιωτές των Σλαβικών Σπουδών», που διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σπουδές στον Σλαβικό Κόσμο: Ιστορία, Γραμματεία, Πολιτισμός και Διαχρονικές Σχέσεις με τον Ελληνισμό” του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων.
Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις ανακοινώσεις τους, παρουσιάζουν και αναλύουν διάφορες πτυχές του έργου των Θεσσαλονικέων Φωτιστών των Σλάβων.
«Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είμαστε περήφανοι για πολλές ακαδημαϊκές διακρίσεις και πρωτιές, τις οποίες πέτυχαν τα μέλη του στα εκατό χρόνια της λειτουργίας του. Ανάμεσα σε αυτές ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει η ανάπτυξη στο ΑΠΘ από πολύ νωρίς των σλαβικών σπουδών, τις οποίες εισήγαγε και καθιέρωσε στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα», επισήμανε στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συμποσίου ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας.
Τη σύμπραξη με καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την προαγωγή των σλαβικών σπουδών τόνισε στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης. «Είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε τη σύμπραξη με συναδέλφους άλλων πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό η οποία δεν είναι δεδομένη ούτε αυτονόητη. Θέλει αγώνα και άσκηση η σύμπραξη, η αποδοχή του ενός από τον άλλο, διότι οι καιροί είναι πονηροί. Στον πυρήνα αυτής της δυσκολίας των καιρών βρίσκεται η διαίρεση. Κι εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποτελέσουμε ως πανεπιστημιακό ίδρυμα τον αρμό της ενότητας και της συνοχής της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας», ανέφερε ο κ. Σταμούλης, προσθέτοντας ότι «οι θρησκείες είτε αποτελούν σημείο διαίρεσης είτε συνάντησης του κόσμου. Εμείς επενδύουμε και στοχεύουμε στο δεύτερο».
«Ένα από τα επιστημονικά πεδία, τα οποία υπηρετούμε στο Τμήμα μας, είναι και η Σλαβολογία. Είμαστε δε ιδιαίτερα περήφανοι, διότι υπήρξαμε από τα πρώτα Τμήματα στην Ελλάδα, στα οποία το πεδίο αυτό εντάχθηκε στο Πρόγραμμα των Σπουδών του και θεραπεύεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα από ειδικούς συναδέλφους. Μάλιστα, οι προκλήσεις του σήμερα, όπως εξελίσσονται στην περιοχή μας αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας να εντάξουμε τη μελέτη του σλαβικού κόσμου, της ιστορίας, της γραμματείας και του πολιτισμού του στα επιστημονικά πεδία, τα οποία ερευνώνται και διδάσκονται από το Τμήμα μας και τα οποία συνεισφέρουν όχι μόνο στον εμπλουτισμό της γνώσης των φοιτητών μας, αλλά επίσης και στην πληρέστερη προσέγγιση της θεολογικής παράδοσης της Εκκλησίας αλλά και του πνευματικού πολιτισμού του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου, ιδιαίτερα της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος, στον χαιρετισμό που απέστειλε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Αναπλ. Καθηγήτρια Τατιάνα Μπορίσοβα, τόνισε τη σημαντική εκπροσώπηση του Τμήματός της στη διοργάνωση του Συμποσίου που δείχνει τη σύμπνοιά του με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων. «Η σύμπνοια αυτή δεν προκύπτει μόνο από τα κοινά γνωστικά αντικείμενα τα οποία θεραπεύουμε, είναι αποτέλεσμα κοινού οράματος της ελληνικής Σλαβολογίας -ενός πνευματικού χώρου που μας χωράει όλους, που προσφέρει στον καθένα από εμάς αμ έτρητες δυνατότητες ακαδημαϊκής, ερευνητικής και προσωπικής εξέλιξης και που χρειάζεται συντονισμένες και ενωμένες προσπάθειές μας για περαιτέρω ανάπτυξη», εξήγησε η κ. Μπορίσοβα.
Τιμή «σε έναν από τους σκαπανείς της σλαβολογικής επιστήμης και έρευνας στην Ελλάδα»
Τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων, Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Ταρνανίδη τίμησαν οι διοργανωτές του Συμποσίου κατά την έναρξή του για το σύνολο της προσφοράς του στην ανάπτυξη και την προώθηση των σλαβικών σπουδών.
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας γιατί έχουμε την ευκαιρία μαζί με την έναρξη του Συμποσίου να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή σε έναν από τους σκαπανείς της σλαβολογικής επιστήμης και έρευνας στην Ελλάδα, τον κ. Ταρνανίδη, ο οποίος με τη μακροχρόνια ερευνητική και διδακτική παρουσία του συνέβαλε καίρια στην καθιέρωση της ελληνικής σλαβολογίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην καταξίωσή της στο εξωτερικό και μάλιστα μεταξύ των ομοτέχνων του, οι οποίοι μέχρι σήμερα μνημονεύουν το έργο και τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης του», τόνισε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, επιδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον κ. Ταρνανίδη.
Την πολύπλευρη προσφορά του κ. Ταρνανίδη στον θεολογικό χώρο και την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων ανέπτυξε στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων και Διευθυντής του ΠΜΣ «Σπουδές στον σλαβικό κόσμο: Ιστορία, Γραμματεία, Πολιτισμός και Διαχρονικές Σχέσεις με τον Ελληνισμό» του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Ηλίας Ευαγγέλου.
«Είκοσι χρόνια πριν, η Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων (τότε Ελληνική Εταιρεία Σλαβικών Μελετών) άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Ο αείμνηστος Καθηγητής Α. Αι. Ταχιάος, Πρόεδρος από την ίδρυσή της το 1975, παραιτήθηκε από τη θέση του, την οποία ανέλαβε τότε ο Καθηγητής Ι. Ταρνανίδης. Κύριο μέλημα του υπήρξε η αναγέννηση της Ένωσης, κυρίως μέσα από την ανανέωση των μελών της και η καθιέρωση ενός προγράμματος δράσεων με στόχο την εδραίωση των σλαβικών σπουδών τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και πέρα από αυτόν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε.
Παρουσιάζοντας τη δράση του κ. Ταρνανίδη, ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι «μεταξύ άλλων ο τιμώμενος Καθηγητής «καθιέρωσε τη διοργάνωση ετήσιων εκδηλώσεων προς τιμή των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι το έργο τους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και κληρονομιάς και ειδικότερα της κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης».
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «ο Καθηγητής Ταρνανίδης στη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόοδο των Σλαβικών Σπουδών όχι μόνο με τη συνεπή και αδιάκοπη διδασκαλία του, αλλά και με την διαρκή υποστήριξη και έμπρακτη ενίσχυση των νέων επιστημόνων και κυρίως με το πλούσιο ερευνητικό του έργο που είδε το φως της δημοσιότητας».