Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:47

«Από την Αντιόχεια στην Αντάκυα: η ιστορία της άγνωστης Ρωμιοσύνης ήταν γραμμένη πάνω στο μετάξι»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με επιτυχία και με την συμμετοχή πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιοχέων Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεις 30 ετών από την ίδρυση του Συλλόγου και είχε ως θέμα: «Από την Αντιόχεια στην Αντάκυα: η ιστορία της άγνωστης Ρωμιοσύνης ήταν γραμμένη πάνω στο μετάξι». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με το ΠΠΙΕΔ και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.

Η εκδήλωση – ημερίδα έλαβε χώρα την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ και ήταν αφιερωμένη στην πόλη της Αντιόχειας, στους απομείναντες Ρωμιούς, τα αίτια της μετοικεσίας τους, στην οργάνωση της Αντιοχειανής διασποράς και στις συνθήκες ένταξης των Αντιοχέων στις τοπικές κοινωνίες απανταχού της γης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο π. Ιωάννης Γιαπιτζίογλου, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας Γαλλίας στο Τμήμα Οθωμανικής Ιστορίας και Μεσανατολικών Σπουδών. Την εκδήλωση παρουσίασε ο πεπειραμένος δημοσιογράφος Γεώργιος Γκιώνης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική σπουδαιότητα της Αντιόχειας στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Ντογαντζής ο οποίος ευχαρίστησε το διοικητικό συμβούλιο τα μέλη του συλλόγου καθώς και όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Ευτυχία Παπαλουκά η οποία τόνισε ότι αν και ιστορικός για την ιστορία της Αντιόχειας δυστυχώς στην Ελλάδα γνωρίζουμε ελάχιστα. Εκ μέρους της Αντιοχειανής διασποράς, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γιαπιτζίογλου, ο οποίος επεσήμανε την σημασία του αγώνα και της προσπάθειας των απανταχού Ρωμιών της Αντιόχειας για την διαφύλαξη και την διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής τους κληρονομιάς τέλος χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Γιαπιτζίογλου ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε ότι την Αντιόχεια και την Αθήνα την ενώνει η Βασιλεύουσα μας η Κωνσταντινούπολης.

Στη συνέχεια τον ομιλητή παρουσίασε η Ρένα Χωρέμη Θωμοπούλου Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τοπικοί φορείς και Μικρασιατικοί Σύλλογοι. Την εκδήλωση πλαισίωσε με την μουσική του το Αρμονικό Εργαστήρι.

Τέλος ο εισηγητής π. Ιωάννης Γιαπιτζίογλου καθήλωσε τους πάντες με τα άγνωστα ιστορικά στοιχεία που παρουσίασε για την Αντιόχεια την εκκλησία της Αντιόχειας καθώς και για τους Ρωμιούς της Αντιόχειας από την ίδρυση της πόλεις μέχρι σήμερα.

Στο τέλος της τρίωρης περίπου εισηγήσεις του έκανε έκλυση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ελληνική πολιτεία έτσι ώστε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη να ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες και για τους Αντιοχείς Ρωμιούς που ζουν εκεί.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κωνσταντίνος Γκλιάνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ