Με κάθε επισημότητα θα εορταστεί και φέτος η ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Δημητρίου των Όπλων στον ομώνυμο ιερό ναό στα Κάτω Πατήσια το οποίο επιτελέστηκε στον παλαιό ιστορικό ναό τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821.
Την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, θα τελεστεί κατανυκτική ιερά αγρυπνία, ενώ την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, θα τελεστεί ο κατανυκτικός πανηγυρικός εσπερινός της εορτής.
Την Δευτέρα 1 Απριλίου στις 7 το πρωί, θα ψαλούν οι ακολουθίες του Όρθρου της εορτής του θαύματος του Αγίου Δημητρίου και των Ωρών, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί η αρχιερατική θεία λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ιερουργούντος του επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 6 θα τελεστούν το Μέγα Απόδειπνο και η Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο Δημήτριο Όπλων, ενώ οι πιστοί καθόλη τη διάρκεια της πανηγύρεως θα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο ναό.
Ο προϊστάμενος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού προσκαλούν όλους τους πιστούς της Αττικής, να προσέλθουν στις λατρευτικές ακολουθίες, ώστε όλοι μαζί προσευχητικώς να τιμήσουν την ανάμνηση του θαυμαστού αυτού γεγονότος, διακόσια τρία χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.
Το θαύμα
Ο ιερός ναός του Αγίου Δηµητρίου των Όπλων, εκτός του πλήθους των αναφορών του στην τοπική παράδοση, συνδέεται άρρηκτα και µε την Ελληνική Επανάσταση, αποτελεί δε κοµβικό σηµείο για την έναρξη του αγώνα στην Αττική.
Ο οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά (Φυλή), για τον εξοπλισμό των Χασιωτών επαναστατών, το βράδυ της 31ης Μαρτίου διανυκτέρευσε μέσα στον ναό του Αγίου Δημητρίου.
Εκεί άκουσε μια φωνή προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου να τον προστάζει: – «Στα όπλα». Αναστατωμένος ξύπνησε και πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, όπως και έγινε, χωρίς να τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατάσχουν τα όπλα. Από τότε ο Ναός ονομάσθηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων».
Η παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου στον χώρο του παλαιού ιερού ναού υπήρξε καταλυτική για την απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών.