ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ

Τιμώντας τον Ιερομάρτυρα της Ελευθερίας στου Γκύζη
Τ

Με τον αρχιερατικό πανηγυρικό εσπερινό ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής οι φετινοί εορτασμοί για τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα ναό στου Γκύζη.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Βαρνάβας, πλαισιούμενος από τους εφημερίους του ναού και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο κ. Βαρνάβας, φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που τον συνδέουν με την ενορία, καθώς διηκόνησε εκεί επί 22 συναπτά έτη ως προϊστάμενος. Χαρακτήρισε τον ναό ως τον τόπο που συνδέθηκε πνευματικά με πολλούς ανθρώπους και τόνισε πως οι δεσμοί αυτοί παραμένουν άρρηκτοι, παρά τα νέα του καθήκοντα. Παράλληλα, μετέφερε στο εκκλησίασμα τις πατρικές ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Η προσέλευση των πιστών υπήρξε αθρόα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τον ιερό χώρο. Στο πρόσωπο του Επισκόπου Βαρνάβα οι ενορίτες αναγνώρισαν τον στοργικό πνευματικό πατέρα που τους διακόνησε επί δεκαετίες. Με αισθήματα πηγαίας χαράς έσπευσαν να του ευχηθούν από κοντά, ενώ η ατμόσφαιρα δονήθηκε από το αυθόρμητο «Άξιος» που αναφώνησαν, επισφραγίζοντας με τον πιο θερμό τρόπο την αγάπη και την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Φιλούμενος Ρούμπης, Αναπληρωτής Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος, ανέλυσε τη σχέση αγάπης και ελευθερίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αγάπη χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει». Περιέγραψε τον Άγιο Ελευθέριο ως τον «ελεύθερο των πολιορκημένων», εξηγώντας πως παρότι πολιορκημένος σωματικά από τα βασανιστήρια, παρέμεινε πνευματικά αδούλωτος. Κάλεσε τους πιστούς να αναζητήσουν αυτή την εσωτερική ελευθερία, σπάζοντας τα δεσμά του άγχους και των παθών που δυναστεύουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο π. Ευγένιος Παντζαρίδης, Αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιερατικώς προϊστάμενος του ναού, προσφώνησε τον Επίσκοπο εκφράζοντας τις ευχαριστίες του κλήρου και του λαού. Τόνισε πως ο λόγος του κ. Βαρνάβα είναι πάντα αληθινός διότι δεν βασίζεται σε θεωρίες αλλά σε πράξεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ομιλείτε εν πράξει, τα πράττετε και μετά τα κηρύττετε».

Ο Άγιος Ελευθέριος, Επίσκοπος Ιλλυρικού, αναδείχθηκε σε νεαρή ηλικία πρότυπο ιεράρχη και φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου. Υπέστη σκληρά βασανιστήρια και μαρτύρησε μαζί με τη μητέρα του, Ανθία, παραμένοντας ακλόνητος στην ομολογία της πίστεως. Η Εκκλησία τον τιμά ως ελευθερωτή από τα δεσμά των παθών και προστάτη των επιτόκων γυναικών, ενώ το παράδειγμά του διδάσκει την έννοια της αληθινής πνευματικής ελευθερίας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Flickr Album Gallery Pro Powered By: WP Frank

Σχετικά θέματα

Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις

Από το αρχείο της Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης

ORTHODOX TV