Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:53

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τιμήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Ελληνικής Παιδείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με θεία λειτουργία, τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής σε ολόκληρη τη χώρα, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, ιερούργησε στον ιερό ναό της αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας, επισφραγίζοντας τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της μητρόπολης Φθιώτιδος, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδας, για τους Τρεις Ιεράρχες.

Με την τέλεση δισαρχιερατικής θείας λειτουργίας και προεξάρχοντος του επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτωνος, κορυφώθηκαν ωστόσο και στον Λαγκαδά, οι εόρτιες διήμερες λατρευτικές, επιστημονικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις, που συμμετείχε και φιλοξενούσε η μητρόπολη Λαγκαδά.

Στον καθεδρικό και προσκυνηματικό ναό, των αγίων Θεοδώρων Σερρών, ιερούργησε ο μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, συμπροσευχητικώς παρόντων των εκπαιδευτικών, αλλά και αντιπροσωπειών σχολικών μονάδων και ευλαβών χριστιανών, οι οποίοι τήρησαν μετά προσοχής, τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Προ της απόλυσης, τελέστηκε το αρχιερατικό μνημόσυνο, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύ­σεως, της ψυχής του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου, αλλά και των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών, μαθητριών και μαθητών της μητροπο­λιτικής περιφερείας Σερρών.

Στην Καστοριά, ο κ. Καλλίνικος, τέλεσε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Νικάνορος, ενώ στο κήρυγμά του, μίλησε για την ανθρωπολογία των Τριών Ιεραρχών, παρουσιάζοντας τρία χωρία από την διδασκαλία τους, που αναφέρονται, στο τι είναι ο άνθρωπος.

Από τη μεριά του, ο μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος, το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στον ιερό ναό του αγίου Μαξίμου του Γραικού, όπου λειτούργησε. Στο τέλος της θείας λειτουργίας, τόνισε, ότι “μορφωμένος σημαίνει σύμμορφος Χριστού”.

Με την καθιερωμένη πανηγυρική θεία λειτουργία, στον παμμεγέθη ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών τιμήθηκε και στην πόλη της Καλαμάτας, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Προέστη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του ναού αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Μπινίσκο, τον συνεφημέριό του πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Σφήκα και τον διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο.

Ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος ωστόσο, τέλεσε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της αγίας Τριάδος Γυθείου, συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του ναού, πρωτοπρεσβύτερο π. Ηλία Μανιατάκο.

Στο κήρυγμά του, ο ιεράρχης αναφέρθηκε ειδικότερα για την μυσταγωγική και υποδειγματική στάση των Τριών Ιεραρχών, κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας και την πηγαία αγάπη τους στην ιερουργία του κορυφαίου μυστηρίου, της θείας ευχαριστίας.

Στον μητροπολιτικό ναό, εορτάστηκε και στην Κέρκυρα, η εορτή των Τριών Ιεραρχών. Παρόντες στη θεία λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο επιχώριος μητροπολίτης Νεκτάριος, ήταν αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων της Κέρκυρας, φέροντες μάλιστα το ιερό και εθνικό σύμβολο της γαλανόλευκης σημαίας, καθώς και πλήθος πιστών.

Στη Βέροια, ο κ. Παντελεήμων, λειτούργησε στον ιερό ναό του αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας. Στο τέλος μάλιστα, τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους κοιμηθέντες εκπαιδευτικούς και ευεργέτες της παιδείας και εκφωνήθηκε ομιλία, από τον εκπαιδευτικό κ. Βαρακλή Εμμανουήλ. 

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, εορτάστηκε επίσημα και στη Χαλκίδα, όπως το επιβάλλει και η παράδοση του τόπου μας. Η λειτουργία τελέστηκε στην ιστορική παλαιοχριστιανική βασιλική της πολιούχου της πόλης Αγίας Παρασκευής, στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος.

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος ωστόσο, λειτούργησε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στον οποίο εκκλησιάστηκαν εκπρόσωποι των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Ναυπάκτου, με τις σημαίες των σχολείων τους.

Στον μητροπολιτικό ναό των αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας, τελέστηκε το εσπέρας της Κυριακής, ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του επιχώριου μητροπολίτη κ. Γαβριήλ. Το παρών έδωσαν κληρικοί, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Μικρασιατικών σωματείων και πλήθος πιστών. Ανάμεσά τους μαθητές και εκπαιδευτικοί, που προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσουν τους Τρεις Ιεράρχες και να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα τους, που τέθηκαν σε προσκύνηση.

Τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, τίμησε και η μητρόπολη Δημητριάδος. Επίκεντρο του εορτασμού, ήταν ο ιερός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου.

Κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας, τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών της επαρχίας και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως, των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών.

Στο κήρυγμά του μάλιστα, ο κ. Ιγνάτιος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι, «δεν μπορεί να υπάρξει παιδεία χωρίς πρότυπα. Οι Τρεις Ιεράρχες είναι υπόδειγμα φωτός. Για αυτό και εμείς πρέπει σήμερα να αναβαπτιστούμε στο πνεύμα των αγίων πατέρων, καθώς η Παιδεία μας έχει χάσει το όραμά της και όλα γίνονται επιφανειακά, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής και την σύγχρονη εκκοσμίκευση. Κι αν κάποιος επιχειρήσει να μεταδώσει παιδεία με αρχές και πιστεύματα ιερά, έρχεται αυτό που ονομάζουν «προοδευτικότητα», για να καταργήσει κάθε προσπάθεια να διακρίνεται η παιδεία μας από διαχρονικές αξίες», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ