Τρισάγιο στο Κενοτάφιο του Martin Place, στην “καρδιά” του Σύδνεϋ, τέλεσε για τους ήρωες πεσόντες της Μάχης της Κρήτης, Έλληνες και Συμμάχους, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος, που στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι, στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης μνήμης και τιμής για την επέτειο των 80 χρόνων από την ιστορική Μάχη.

“Τιμώντας από κοινού με υπερηφάνεια τους προγόνους μας διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους, το οποίο δε σταματά να εμπνέει και να καθοδηγεί την καθημερινή μας ζωή, ώστε να επιδιώκουμε μια ειρηνική συνύπαρξη σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία”, σημείωσε ο κ. Μακάριος, μνημονεύοντας τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης, εστιάζοντας στην ανιδιοτελή θυσία τους για τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, αλλά και στη συμβολή τους στην εδραίωση μιας διαρκούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Αυστραλίας. “Ήμασταν ενωμένοι στον πόλεμο, είμαστε επίσης ενωμένοι στην ειρήνη”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η παρουσία του Αυστραλού παλαίμαχου πολεμιστή των ANZACs, κ. Alf Carpenter, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη Μάχη της Κρήτης και σήμερα διάγει το 104ο έτος της ηλικίας του. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ως Κρητικός στην καταγωγή, είχε έναν λόγο παραπάνω να συγκινηθεί από την παρουσία του κ. Carpenter, με τον οποίο συνομίλησε εγκάρδια.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, ακόμη, αξιωματούχοι του Στρατού της Αυστραλίας ενώ μεταδόθηκαν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Στρατηγού κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιάννη Χρυσουλάκη. Το “παρών” έδωσαν, επίσης, πολλοί αξιωματούχοι των αυστραλιανών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, καθώς και εκπρόσωποι των προξενικών αρχών και των ομογενειακών σωματείων.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: