Ο ανά χείρας τόμος διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ηγετικό πνευματικό κέντρο στην Ορθόδοξη Εκκλησία με έδρα την Κωνσταντινούπολη, αντιμετώπισε την πρόκληση των πολιτικών εξελίξεων από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο σκιαγραφεί το πώς υπό τους Οθωμανούς, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, κατάφερε το Πατριαρχείο να αντλήσει από την τεράστια συμβολική και ηθική του δύναμη και οργάνωση για να προασπίσει την ενότητα και την καθολικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το πώς αγωνίστηκε να επιτελέσει αυτό το έργο κατά την περίοδο της ανάδυσης του εθνικισμού όταν οι Εκκλησίες εντός των νέων εθνών-κρατών κήρυσσαν μονομερώς την αυτονομία τους υποκύπτοντας σε τοπικές εθνικές επιταγές και τον τρόπο με τον οποίο αναμετρήθηκε η Εκκλησία, κατά τον εικοστό αιώνα, με την άνοδο της εθνικιστικής Τουρκίας, την παρακμή της Ορθοδοξίας στη Μικρά Ασία και με τον Ψυχρό Πόλεμο.
Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την εκτίμηση της θέσης και των προοπτικών του Πατριαρχείου στην περιοχή του και γενικότερα στον σύγχρονο κόσμο.
Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός διανοούμενος και καθηγητής πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1949 στη Λευκωσία. Η έρευνά του εστιάζεται στην ιστορία της πολιτικής σκέψης, ενώ το κύριο πεδίο ενασχόλησης του είναι ο Διαφωτισμός στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός ρόλος του Νεοελληνικού στοιχείου.
Σπούδασε πολιτική επιστήμη και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Ανακηρύχθηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard και από το 1980 έχει διδάξει ιστορία των πολιτικών θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Μπράνταϊς, Κέιμπριτζ και Οξφόρδης, στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, καθώς και στο Κέντρο Μελετών της Ιταλικής Αναγέννησης Villa I Tatti του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Φλωρεντία. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ιστορία της Πολιτικής Σκέψης, και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών καθώς και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων.
Με το σημαντικότατο επιστημονικό του έργο έχει αναδείξει διεθνώς τη σημασία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής ταυτότητας και την προετοιμασία της Επανάστασης του 1821, μέσα από τη δυναμική προσπάθεια σύνθεσης των φιλελεύθερων ιδεών του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Ορθόδοξης πνευματικής παράδοσης του προεπαναστατικού ελληνισμού.
Ο Πασχάλης Κιτρομηλίδης τιμήθηκε με το Βραβείο Προμηθέας 2019, «Συνολικής Προσφοράς στην Ελευθερία», από το ΚΕΦίΜ.