Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 12:09

Η θλιβερή σιωπή του Πάπα Φραγκίσκου για το θέμα της Αγίας Σοφίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Προβληματισμό και θλίψη προκαλεί στον χριστιανικό κόσμο η αδικαιολόγητη σιωπή της Αγίας Έδρας και προσωπικά του Πάπα Φραγκίσκου για το φλέγον ζήτημα της μετατροπής του εμβληματικού ναού της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος, τόσο σε θρησκευτικό όσο σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο έχει λάβει σαφή θέση απέναντι στην πρόθεση της Τουρκίας να βεβηλώσει για μια ακόμη φορά τον ναό της του Θεού Σοφίας, ο λαλίστατος και πάντα ευαίσθητος επίσκοπος της Ρώμης… σιωπά.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Αγίας Σοφίας που απευθύνεται παγκόσμια έκκληση για την προστασία της και δυστυχώς η πρεσβυτέρα Ρώμη προτιμά να μην αναμειχθεί. Όπως έκανε και το 1453 όταν παρά τις εκκλήσεις των Βυζαντινών για βοήθεια, ο στρατός από την Δύση δεν έφτασε ποτέ, επιτρέποντας στον Μωάμεθ Β’ να εισέλθει τελικά στην Πόλη και φυσικά στην Αγία Σοφία την οποία μετέτρεψε σε τέμενος.

Σήμερα, 560 χρόνια μετά, δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.

ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚOΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η σιωπή της Αγίας Έδρας δεν είναι το μόνο σημείο που προβληματίζει τους Ορθοδόξους για την στάση των Ρωμαιοκαθολικών απέναντι σε αυτό το εξόχως σημαντικό ζήτημα. Ένα μήνα πριν, στις 18 Ιουνίου, οι Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοποι της Τουρκίας σε δήλωση τους προς το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA) η οποία αναμεταδόθηκε από πολλά άλλα καθολικά και όχι μόνο ΜΜΕ, επέλεξαν να στηρίξουν την τουρκική κυβέρνηση λέγοντας πως το αν θα μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος ή όχι είναι υπόθεση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Είμαστε μια Εκκλησία που στερείται νομικού καθεστώτος, επομένως δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές για τα εσωτερικά ζητήματα αυτής της χώρας », είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά οι ΡΚαθολικοί επίσκοποι της Τουρκίας συμπληρώνοντας πως «Αν και θα θέλαμε η Αγία Σοφία να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως μουσείο, δεν είναι για εμάς να παρέμβουμε ή ακόμη και να εκφράσουμε τη γνώμη μας για μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά την Τουρκική Δημοκρατία».

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ

Την ώρα που η Αγία Έδρα σιωπούσε και οι συνεπίσκοποι τους στην Τουρκία «ένιπταν τας χείρας» τους για το θέμα της Αγίας Σοφίας, οι μόνοι που στάθηκαν στο ύψος τω ν περιστάσεων ήταν οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι της Ελλάδας η Σύνοδος των οποίων απέστειλε επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο καλώντας τον να σταματήσει τις ενέργειες.

«Η Ιερά Σύνοδος δεν θέλει να πιστέψει ότι πράγματι προτίθεστε να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα προσέβαλλε το θρησκευτικό αίσθημα των ανά την οικουμένη δύο δισεκατομμυρίων Χριστιανών. Σε περίπτωση που υπάρχει, έστω και στο νου σας, μία τέτοια σκέψη, σας ζητούμε να αποσύρετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των Μονοθεϊστικών Θρησκειών. Αυτό είναι αδιανόητο για μας, ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται προσπάθεια σεβασμού της πίστης κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα σε Δημοκρατικά Κράτη» έγραψε η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδας προς τον Τ. Ερντογάν.

Σήμερα αναμένεται η επίσημη απόφαση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, του εμβληματικού ναού ολόκληρης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η Ρώμη παραμένει θεατής.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ