Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 | 7:28

Θήρας: Οφείλουμε στη νέα γενιά μία πρόοδο αντάξια της ιστορίας μας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Μία νέα σελίδα ξεκινά από σήμερα για τη μητρόπολη Θήρας καθώς το πρωί κλήρος και λαός υποδέχτηκαν στη Σαντορίνη το νέο μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο.

Ο νέος ποιμενάρχης της τοπικής εκκλησίας έφτασε στο λιμάνι του νησιού συνοδευόμενος από αρκετούς ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο τοποτηρητής της μητρόπολης Θήρας, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, μαζί με τις αρχές του τόπου και τους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων.

Ο κ. Αμφιλόχιος, αφού παρέλαβε την αρχιερατική ράβδο από τον κ. Δωρόθεο στη συνέχεια μετέβη στον μητροπολιτικό ναό Υπαπαντής του Κυρίου, όπου ακολούθησε η προσφώνηση του Δημάρχου Θήρας κ. Αντώνιου Σιγάλα, ο οποίος και τον καλωσόρισε με θερμά λόγια.

«Σας υποδεχόμαστε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στο νησί μας. Γνωρίζω πολύ καλά ότι μια ενθρόνιση για εσάς και για την Εκκλησία δεν έχει την κοσμική έννοια της εγκατάστασης χρυσοποίκιλτων θρόνων, ανέσεων και εξουσιαστικής ισχύος. Πρόκειται για θρόνο θυσίας, προσφοράς και ταπείνωσης, όπως άλλωστε έτσι επιτάσσει και η εκκλησιαστική μας παράδοση. Είμαι βέβαιος ότι θα επιδείξετε ίση και μεγαλύτερη ακτινοβολία και ταπεινοφροσύνη από τον προκάτοχό σας. Καλείστε να ποιμάνετε νησιά που παρουσιάζουν έντονη τουριστική ανάπτυξη. Είμαι σίγουρος ότι από τη θέση σας θα φροντίσετε για την πνευματική ανύψωση της κοινωνίας, όπου με τον παρηγορητικό σας λόγο και την γενναιοδωρία σας θα απαλύνετε τον πόνο των συμπολιτών μας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων και την τόνωση του ηθικού τους φρονήματος», ανέφερε ο κ. Σιγάλας.

ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΘΑ ΔΩΣΩ ΑΝ ΓΙΝΩ Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΑΣ

Από τη μεριά του ο νέος μητροπολίτης Θήρας, σημείωσε πως «σήμερα προσέρχομαι για να ενθρονιστώ ως επίσκοπος και όχι ως δεσπότης. Καλή μαρτυρία θα δώσω στο Θεό εάν αξιωθώ να γίνω όχι απαραίτητα ο δεσπότης της καρδιάς σας αλλά ο επίσκοπος της ψυχής σας. Σας καλώ σε συστράτευση πνευματική στην κοινή εκκλησιαστική πορεία προκειμένου να επαυξήσουμε το πνευματικό έργο της μητροπόλεώς μας».

Απευθυνόμενος προς τους κληρικούς της μητρόπολης, ο κ. Αμφιλόχιος τους επεσήμανε πως θα φροντίσω με κάθε πρόσφορο μέσο, «ώστε και η κεντρική εξουσία να μη παραθεωρεί τα νησιά της άγονης γραμμής, όπου τους δύσκολους χειμερινούς μήνες οι ιερείς μας κρατούν ζωντανή τη φλόγα της πίστης και της ελπίδας σε εποχές δύσβατων καιρών και πολλές φορές γίνονται αποδέκτες απαξιωτικής συμπεριφοράς. Σε αυτούς τους πατέρες σκύβω ευλαβικά και τους φιλώ το χέρι ελπίζοντας σε αγαστή συνεργασία και συναντίληψη. Ακόμη, ευχαριστώ τους μοναχούς και τις μοναχές για την μαρτυρική εμμονή στο ασκητικό ιδεώδες που συνεχίζουν την πολιορκία του ουρανού με τις ακατάπαυστες προσευχές τους για τη σωτηρία όλου του κόσμου».

ΜΗΝ ΣΑΣ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ

Επιδιώκοντας στη συνέχεια να έρθει πιο κοντά με τους νέους, ο κ. Αμφιλόχιος τους προέτρεψε πατρικά λέγοντάς τους, «να εναγκαλιστείτε την Εκκλησία και να αφουγκραστείτε το κήρυγμά της που αποτελεί μήνυμα ζωής αφού νικάει το θάνατο και τη φθορά. Στην Εκκλησία θα ξεκουραστείτε αλλά να μη σας αποτρέψουν οι αστοχίες μας και μη σας απογοητεύσουν οι αδυναμίες μας. Προσβλέψτε στο ιλαρό πρόσωπο του Χριστού αφού εκείνος μας αγκαλιάζει και μας εναποθέτει στους ώμους του για να μας αναβιβάσει στον ουρανό».

Στέλνοντας τέλος ένα σαφές μήνυμα προς τις αρχές του τόπου, ξεκαθάρισε πως «σε κάθε έργο αγαθό για το καλό του λαού μας συνοδοιπόρος θα είναι και ο επίσκοπος. Οφείλουμε στη νέα γενιά αλλά και στο περιλειπόμενο γήρας μια πρόοδο αντάξια της ιστορίας του τόπου μας», κατέληξε.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΚΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΡΧΙΕΡΕΑ

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Δωρόθεος ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, απευθυνόμενος προς τον νέο ιεράρχη του υπενθύμισε πως «το υπούργημα της αρχιερωσύνης περικλείει ποικίλους κινδύνους, θλίψεις, στενοχώριες, ύβρεις, καθώς και πολλές απογοητεύσεις από την αχαριστία των ανθρώπων. Είναι πολλοί εκείνοι που θα κακολογήσουν, θα συκοφαντήσουν και θα κατηγορήσουν έναν αρχιερέα σε ό,τι και αν κάνει. Είναι πολλοί εκείνοι που θα θυμηθούν παλιές υποθέσεις. Όλοι εκείνοι δηλαδή που δεν αγαπούν τίποτα, δεν τους αρέσει τίποτα και δεν ικανοποιούνται με τίποτα. Το αντίδοτο σε όλες αυτές τις στιγμές της αρχιερατείας σου και της ζωή σου είναι μόνο μία λέξη και θα σε παρακαλέσω να την κρατήσεις στο αρτοφόριό σου που λέγεται αγάπη και την οποία σήμερα απλόχερα σας την προσφέρει το ποίμνιό σας», κατέληξε ο μητροπολίτης Σύρου.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κυβέρνηση υπογράμμισε πως «η Εκκλησία σας καλεί να υπηρετήσετε πλέον από τη θέση του ποιμένα εδώ στην καρδιά του Αιγαίου. Η ποιμαντορία σας αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού καλείστε να μπολιάσετε το ποίμνιο σας με την αγάπη του Χριστού στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ως ανθρωπότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί μόνο μέσα από την αλληλεγγύη, την αγάπη και το χριστιανικό πνεύμα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τον ανθρώπινο προορισμό μας. Εύχομαι να καλλιεργήσετε σε αυτόν εδώ τον τόπο το λόγο του Κυρίου και η αγκαλιά σας να είναι ανοιχτή για όλους», κατέληξε.

Εκ μέρους του κοινοβουλίου τέλος μίλησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βρούτσης, ο οποίος με αισθήματα ευλάβειας, τιμής και σεβασμού καλωσόρισε με τη σειρά το νέο μητροπολίτη. «Είναι γνωστά σε όλους μας η προσήλωσή σας και η αφοσίωσή σας στην Εκκλησία αλλά και η αγάπη σας προς το συνάνθρωπο. Είμαι σίγουρος ότι το αποτύπωμά σας θα μείνει ανεξίτηλο και στις ψυχές του νέου σας ποιμνίου. Ήρθατε σε ένα ευλογημένο τόπο αυτό των Κυκλάδων αλλά και σε μια μητρόπολη με πλούσια θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική παράδοση. Στεκόμαστε δίπλα σας με σεβασμό, με πυξίδα το καλό του τόπου», σημείωσε ο Βουλευτής Κυκλάδων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ