Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:11

Θεσπιών Συμεών: “Αναγκαία η φυγή από τον δικό μας Ηρώδη”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου “Είναι αναγκαία η φυγή από τον δικό μας Ηρώδη. Και ο Ηρώδης είναι η κάθε μας αμαρτία και κάθε τι που μπορεί να μας καταστρέψει”. Με τη φράση αυτή ξεκίνησε τον λόγο του ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, στον ναό του Αγίου Αντωνίου στο Χαλάνδρι, όπου ιερούργησε σήμερα το πρωί για πρώτη φορά.

Με αφορμή τη φυγή του Ιησού στην Αίγυπτο μέσα στη νύχτα, ο κ. Συμεών επισήμανε πως “πολλές φορές αισθανόμαστε ακόμα και μέσα στην ίδια μας την οικογένεια απόλυτα ξένοι και εγκαταλελειμμένοι και βιώνουμε μία μορφή ξενιτίας”.

Στη συνέχεια τόνισε πως “μπορούμε να κάνουμε την προσωπική μας φυγή, όχι με τοπίκη έννοια, αλλά τροπική. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις φωνές εκείνες που μας προτρέπουν να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας και να κλειστούμε σε αυτόν”.

Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών προεξήρχε της Θείας λειτουργίας, πλαισιωμένος από τους εφημερίους του ναού, ενώ κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για τη σύγχρονη φυγή που βιώνει ο καθένας.

“Φυγή είναι να κλείνεις τα αυτιά σου σε κάθε αναρχία και συκοφαντία αυτού του κόσμου. Είναι η ωραιότερη απάντηση προς αυτά. Όσο ανεχόμαστε γύρω μας σκουπίδια, σκουπίδια θα μας σερβίρουν. Όταν θα επιζητήσουμε την ποιότητα, τότε θα επιτευχθεί η αναβάθμιση. Αν δεν καλλιεργηθούμε εσωτερικά μέσα από μία προσωπική απόφαση ξενιτιάς, δε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ούτε πέπλο προστασίας για τον εαυτό μας, ούτε προϋποθέσεις αλλαγής του γύρω μας κόσμου. Η ξενιτιά και η φυγή προϋποθέτουν ρίσκο, αποφασιστικότητα και πλεύση κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Ας είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί. Η πρωτοπορία στην οποία μας καλεί ο Χριστός είναι ταπείνωσης και αγάπης και όχι εντυπώσεων”.

Κλείνοντας, ο επίσκοπος Θεσπιών ευχήθηκε “να ακολουθήσουμε αυτή την οδό της φυγής στα δικά μας μέτρα και τις δικές μας δυνατότητες. Μη γινόμαστε πολτός, έχουμε προσωπικότητα και μοναδικότητα. Ας μη το ξεπουλήσουμε αυτό, αλλά ας το διαχειριστούμε με σύνεση”.

Λίγο προ της απολύσεως, ο κ. Συμεών ευχαρίστησε θερμά τους δύο εφημέριους του ναού, τον π. Αντώνιο Πασσάλη και τον π. Ιγνάτιο Γιαπιτζιογλου, για την πρόσκληση ενώ, αναφερόμενος στη μεγάλη προσπάθεια και τα σχέδια που έχουν για τον νέο ναό, εύχηθηκε “η Πολιτεία να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Το 2019 να είναι χρονιά δεσμεύσεων και όχι υποσχέσεων”.

Από την πλευρά τους, οι ιερείς, δια στόματος του ιερατικού προϊσταμένου π. Ιγνατίου, ευχήθηκαν καλή δύναμη στα αρχιερατικά καθήκοντα του κ. Συμεών και αναφώνησαν “Άξιος”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ