Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 1:47

Θεσπιών: “Η πραγματική συνύπαρξη μπορεί να καρποφορήσει μόνο με αμοιβαίο σεβασμό”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου Στη σημασία του διαλόγου αναφέρθηκε σήμερα ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Μαρμαριώτισσας στο Χαλάνδρι.

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ανέφερε ότι “ο Χριστός τόλμησε να διαλλαχθεί με μία Σαμαρείτιδα, μία αλλοεθνή γυναίκα, ζητώντας της νερό” λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η ίδια η πηγή της Ζωής ζήτησε να ξεδιψάσει”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “με τον διάλογο που κάνει αποκαλύπτει στη Σαμαρείτιδα ότι έχει αξία. Μάλιστα δείχνει σεβασμό στην αξία και την προσωπικότητά της, γεγονός που ξεκλειδώνει την καρδιά και την ύπαρξή της”.

Ο κ. Συμεών επεσήμανε πως “η σημερινή διδαχή μας δίνει το στίγμα ότι η πραγματική συνύπαρξη και ο πραγματικός διάλογος, ειδικά στις μέρες μας, μπορούν να καρποφορήσουν μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και παραδοχή της αξίας του άλλου. Η αναγνώριση ότι ο άλλος μπορεί να μας ξεδιψάσει”.

Κλείνοντας, τόνισε πως “η Αγία Εκκλησία τείνει χείρα διαλόγου και αντιμεωπίζει τον κάθε άνθρωπο με σεβασμό και αγάπη. Αναμένει να ανοίξει την καρδιά του, ώστε να φτάσει στην αλήθεια και την πραγματική γνώση. Εύχομαι όλοι να κάνουμε ένα πείραμα διαλόγου εκεί που αισθανόμαστε ότι βρίσκουμε τοίχο. Διάλογος σημαίνει ακούω, σέβομαι και κατανοώ τον άλλον”.

Στη Θεία λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης, ο οποίος κατά τον κ. Συμεών “έχει έντονα τα στοιχεία του διαλόγου και της επικοινωνίας.

Λίγο προ της απολύσεως ο Επίσκοπος Θεσπιών χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του ναού π. Αθανάσιο Πάτερο, για την προσφορά και το ιερατικό του έργο. Ο π. Αθανάσιος είναι πολύτεκνος, καθότι πατέρας δέκα παιδιών, και διακονεί επί είκοσι χρόνια στον ναό.

Ο κ. Συμεών απευθύνθηκε με θερμά λόγια τιμής και σεβασμού προς τον προϊστάμενο του ναού αρχιμανδρίτη Ισίδωρο Τσόρβα, ενώ ο τελευταίος τον ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του στον ναό.

Το παρών στη θεία λειτουργία έδωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ