Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 | 12:41

Θερμοπυλών Ιωάννης: “Είναι αστείο να είμαστε ζήτουλες στους Αγίους, χωρίς να κάνουμε κάτι κι εμείς”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σε ένα κατάμεστο ναό τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως, απόψε στην Ηλιούπολη. Στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως, κάτω από τον κυρίως Ναό, υπάρχει παρεκλήσιο επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, προσκεκλημένος του εκκλησιαστικού συμβουλίου.

Ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις ώστε ένας Άγιος να θαυματουργεί , αλλά και ένας πιστός να λάβει την χάρη του θαύματος μέσω της επεμβάσεως ενός Αγίου.

“Για να γνωρίσουμε τον Άγιο Νεκτάριο πρέπει να έχουμε μια επικοινωνία θαύματος μαζί του. Ο Άγιος Νεκτάριος προσπάθησε να επιβιώσει πνευματικά και να μορφωθεί κατά Χριστόν. Καλλιέργησε την ψυχή του σε υπέρτατο βαθμό μέχρι την αγιότητα. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του στην διδασκαλία υποψηφίων ιερέων στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή καθώς και η καθοδήγηση της μοναστικής αδελφότητας στον πνευματικό αγώνα. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες ο Άγιος καλλιεργήθηκε πνευματικά, γνώρισε τον Θεό και αναδείχθηκαν στο πρόσωπό του οι αρετές της αγάπης και της ταπείνωσης.”

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιωάννης τόνισε ότι “οι άνθρωποι στις δυσκολίες προστρέχουν στους Αγίους και στον πολύ οικείο Άγιο Νεκτάριο. Είναι αστείο να είμαστε πάντοτε ζήτουλες στους Αγίους, χωρίς εμείς να κάνουμε κάτι. Πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα. Εκείνος έφτασε στην χάρη του θαύματος και έχει παρρησία ενώπιον του Θεού να ζητάει κάτι για εμάς. Θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τον δρόμο που βάδισε ο Άγιος Νεκτάριος για να τον προσεγγίσουμε. Μέσα από την καταπολέμηση των παθών μας, την πνευματική μας ζωή και τον καθημερινό αγώνα με μετάνοια. “

“Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να γνωρίσουμε τον Θεό. Να καλλιεργήσουμε την αρετή της ταπείνωσης. Ταπείνωση δεν σημαίνει να λέω ότι είμαι αμαρτωλός. Σημαίνει να δέχομαι τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό ή μη, αυτόν που με πειράζει με τον λόγο και την συμπεριφορά και να τον αγκαλιάζω με έργα αγάπης. Τότε κάνοντας τα παραπάνω έχουμε το δικαίωμα να προστρέχουμε και να ζητάμε τις πρεσβείες του. Έτσι έρχεται το θαύμα. Δεν παίζουμε με τα θαύματα των Αγίων.”

Έκλεισε ευχόμενος “μακάρι να ξεκινήσουμε έναν καινούριο αγώνα και ο Άγιος να ευλογήσει αυτήν προσπάθεια.”

Τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών ευχαρίστησε ιδιαιτέρως ο προϊστάμενος, π. Σεραφείμ Δημητρίου, καθώς είχε την χαρά και την ευλογία να τον έχει καθηγητή στην Ριζάρειο και να είναι ευγνώμων για όσα διδάχθηκε από εκείνον.

Στον Εσπερινό έψαλλε η χορωδία του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, κ. Γιώργου Δεμελή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ