ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: Αστυνομική επιτήρηση αλλά και εφαρμογή των μέτρων από τους πιστούς σε όλη τη χώρα

ΠΑΓΚΡΑΤΙ - Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα - ΦΩΤΟ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πρωτόγνωρος ο φετινός εορτασμός της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Θεοφανίων λόγω των υγειονομικών συνθηκών αλλά και των γεγονότων που προηγήθηκαν.

Παρά την επίσημη απαγόρευση για συμμετοχή πιστών εκ μέρους της Κυβέρνησης, οι ναοί δέχτηκαν τους πιστούς και στην συντριπτική πλειονότητά τους τηρώντας αυστηρά τα μέτρα που είχαν οριστεί ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Αναμφίβολα, κεντρικό θέμα αποτέλεσε η έντονη παρουσία της αστυνομίας έξω από τους ναούς, η στάση της οποίας ήταν όμως διακριτική, περιοριζόμενη στις περισσότερες των περιπτώσεων σε συστάσεις και οδηγίες.

Στην Κέρκυρα ο μητροπολίτης Νεκτάριος τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων στον Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης και επιτέθηκε φραστικά στα τοπικά μέσα λέγοντας ότι μπορεί τα πράγματα φέτος να μην επιτρέπουν να τηρηθούν τα έθιμα που συνοδεύουν την μεγάλη γιορτή, μπορεί η Εκκλησία να υφίσταται επιθέσεις, ιδίως διά μέσου των ΜΜΕ, τα οποία αντί να αναζητούν στα ρεβεγιόν και στα ταξίδια τις αιτίες για την τυχόν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αποδίδουν στην Εκκλησία  και στην αγάπη των ανθρώπων για τον Θεό το πρόβλημα.

Στην Καλλονή Λέσβου ο μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος για πρώτη φορά στα 37 χρόνια παρουσίας παρέμεινε λόγω καιρικών συνθηκών την ημέρα των Θεοφανίων στην Καλλονή και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Καλλονής.

Στο ακριτικό Διδυμότειχο ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τέλεσε τον αγιασμό των υδάτων στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, ενώ συνοδευόμενος υπό του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, ευλόγησε τα ύδατα δια τής καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

Στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Πατρών, τέλεσε τήν Θεία Λειτουργία καί τήν ακολουθία τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ ὁ μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε γιά τόν τρόπο ἑορτασμοῦ κατ’ ἐφαρμογήν τῶν αποφάσεων τῆς Ἱερᾶς Συνόδου καί γιά τήν ἀνάγκη ἑνότητος καί συμπνοίας ὃλων τῶν δυνάμεων τοῦ τόπου, προκειμένου νά νικήσωμε τήν πανδημία, ἡ ὁποία μαστίζει τήν Πατρίδα μας καί τόν κόσμο ὃλο, λέγοντας ότι “Ἡ Ἐκκλησία, ἐτόνισε ὑπηρετεῖ, πάντοτε καί κυρίως κατ’ αὐτόν τόν δύσκολο καιρό τήν ἑνότητα, τήν ὑγιεία καί τήν σωτηρία τοῦ Λαοῦ”.

Ετικέτες: