Στον ρόλο της Εκκλησίας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αλλά και στις ηθικές ενστάσεις που προτείνουν ορισμένοι γύρω από τα εμβόλια αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Ο ρόλος των λειτουργών της εκκλησίας θα δώσει μία ώθηση ώστε να υποχωρήσουν οι φόβοι των πιστών και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό”, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του εμβολιασμού.

“Κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των εμβολίων, τα οποία σώζουν ζωές”, ξεκαθάρισε στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τους ισχυρισμούς που διατείνονται ότι στην εξέλιξη των συγκεκριμένων εμβολίων χρησιμοποιήθηκαν εμβρυικά κύτταρα που προέρχονταν από εκτρώσεις.

“Χρησιμοποιούνται εμβρυακές κυτταρικές σειρές, όχι ιστοί, στον τρόπο της παρασκευής των εμβολίων. Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν δεκαετίες. Συγκεκριμένα το 1960, 1973 και 1985 και ήταν από τους ιστούς αυτούς τα αρχέγονα κύτταρα, τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν τη βάση, το υλικό πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί. Οι ιοί όπως γνωρίζετε αναπτύσσονται μόνο σε κυτταροκαλλιέργειες, και από την ανάπτυξη αυτών των ιών παράγονται τα εμβόλια. Πρέπει να πούμε ότι τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων”, εξήγησε η καθηγήτρια.

“Η βοήθεια της Εκκλησίας είναι σημαντική για την άρση των δισταγμών”, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, καθώς όπως σημείωσε, “ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων”.

Ετικέτες: