Ο Άγιος νεομάρτυρας Μιχαήλ Πακνανάς ο κηπουρός, είναι ένας Αθηναίος άγιος που αν και όχι ιδιαίτερα γνωστός, εντούτοις στολίζει το αθηναϊκό αγιολόγιο.

Έζησε την εποχή της Τουρκοκρατίας 1750 και μαρτύρησε το 1771 σε ηλικία 21 ετών αρνούμενος να εξισλαμιστεί.

Τον αποκεφάλισαν στον χώρο όπου βρίσκονται οι Στήλες του Ολυμπείου Διός (στην πρώτη κολώνα) και εκεί δίπλα αναμεσα στις άλλες κολώνες είναι ενταφιασμένος από τον π. Χριστόδουλο, ιερέα της εποχής από το Θησείο.

Τα τελευταία 4 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια από τον εφημέριο της Αγίας Φωτεινής Ιλισού (ναός δίπλα στις Στήλες του Ολυμπίου Διός), αρχιμανδρίτη Μάξιμο Κάππα, να αναδειχθεί ο άγιος νεομάρτυρας Μιχαήλ και να γίνει ευρέως γνωστός.

Γι αυτό τον λόγο κάθε χρόνο, στις 9 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μιχαήλ του Μπακνανά, τελεί την Θεία Λειτουργία μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπείου με την παρουσία δεκάδων πιστών από όλη την Αθήνα.

Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός στέκεται το Υπουργείο Πολιτισμού τον κ. Κορωνάκη και την Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών κ. Ελένη Μπάνου που κάθε χρόνο παραχωρούν τον χώρο μέσα στο Ολυμπείο για την τέλεση της θείας Λειτουργίας.

Ευχή και προσδοκία του π. Μαξίμου είναι, κάποια στιγμή, να γίνουν οι διαδικασίες και να πραγματοποιηθεί η ανακομιδή λειψάνων του Αγίου νεμάρτυρα Μιχαήλ και να τοποθετηθούν στο ναό της Αγίας Φωτεινής Ιλισού.

H Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση είναι μια δράση του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου Πολιτισμού "ΑΕΝΑΟΣ"

Ετικέτες: