Ένα βήμα πριν δει να γράφεται η πιο σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της βρέθηκε σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος όταν στην αίθουσα του μεγάλου συνοδικού, εκεί δηλαδή που συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ένας πρώην πλέον κληρικός, επιχείρησε να τιμωρήσει τα μέλη του συνοδικού δικαστηρίου που μόλις είχε αποφασίσει την καθαίρεση του, ρίχνοντας τους στα πρόσωπα και στο σώμα καυστικό υγρό.

Οι μητροπολίτες Δρυινουπόλεως, Γουμενίσης, Κασανδρείας, Κηφισίας, Ζακύνθου και Γλυφάδας καθώς και ο αρχιμανδρίτης γραμματέας των συνοδικών δικαστηρίων, βρέθηκαν απέναντι στην δολοφονική μανία του καθαιρεθέντος κληρικού που άδειασε πάνω τους δυο μπουκάλια καυστικού υγρού.

Η αγωνία του να «τιμωρήσει» όσους το δυνατόν περισσότερους αρχιερείς φαίνεται πως στάθηκε σωτήρια για όλους τους αφού σε κανέναν τελικά δεν κατάφερε να ρίξει ποσότητα ικανή ώστε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος για τον οποίο υπήρχαν φόβοι για το μάτι του εξαιτίας του γεγονότος πως δέχθηκε υγρό στο πρόσωπο τελικά διέφυγε τον κίνδυνο μιας τέτοιας ζημιάς. Σύμφωνα μάλιστα με το ανακοινωθέν της Μητροπόλεως Κηφισίας η υγεία του δεν εμπνέει κανέναν κίνδυνο. Αντίστοιχα και ο γραμματέας των δικαστηρίων αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός αν και δέχθηκε σημαντική ποσότητα υγρού στο λαιμό, δεν υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη. Ωστόσο θα παραμείνει για νοσηλεία στο ΚΑΤ.

Ο μητροπολίτης Άρτης ήταν ο πρώτος που έλαβε εξιτήριο αφού προνόησε να ρίξει πολύ νερό πάνω του ώστε να ξεπλυθεί η περισσότερη καυστική ουσία. Οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Γλυφάδας ήταν να λάβουν εξιτήριο αργά σήμερα το βράδυ από το ΚΑΤ όπου μεταφέρθηκαν αφού η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Οι μητροπολίτες (Κηφισίας, Γουμενίσσσης, Δρυινουπόλεως και Κασανδρείας) που μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» θα παραμείνουν το βράδυ στο νοσοκομείο ώστε να γίνει η κατάλληλη αγωγή στις πληγές τους.

Αργά το βράδυ, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης βρέθηκε στα νοσοκομεία προκειμένου να παραδώσει στους μητροπολίτες τα προσωπικά τους αντικείμενα που σκορπίστηκαν στο χώρο εξαιτίας του πανικού και είχε κρατήσει η Σήμανση για την έρευνα της.

Ήδη στους κόλπους της Εκκλησίας έχει ξεκινήσει έντονη συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας στο συνοδικό μέγαρο, το οποίο έχει δεχθεί κατά καιρούς επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες αλλά ποτέ δεν είχε γίνει το επίκεντρο ενός γεγονότος σαν το σημερινό.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: