Την ταλαιπωρία μερίδας μοναχών του Αγίου Όρους που έσπευσαν να εμβολιαστούν κόντρα στις δοξασίες και τις συνωμοσιολογικές ρητορικές των αντιεμβολιαστών, έχει προκαλέσει η  αδυναμία του συστήματος να εκδώσει το απαραίτητο πιστοποιητικό εμβολιασμού για μεγάλη μερίδα εξ’ αυτών.

Σύμφωνα με αναφορές μελών της αθωνικής πολιτείας στο orthodoxia.info παρά το γεγονός πως εμβολιάστηκαν, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν εντός αλλά και εκτός της χώρας να αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι με τις δυσκολίες που συνεπάγεται αυτό.

Το orthodoxia.info απευθύνθηκε στον αναπληρωτή πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αρίστο Κασμίρογλου ο οποίος δήλωσε πως το πρόβλημα είναι σε γνώση της διοίκησης η οποία καταβάλει προσπάθεια ώστε να βρεθεί η λύση. Σημείωσε πως η δυσλειτουργία  δεν αφορά στο σύνολο των μοναχών αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις εξαιτίας ζητημάτων όπως η έλλειψη ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξόχως προβληματική δυσλειτουργία η οποία όπως οι ίδιοι οι μοναχοί υποστηρίζουν δεν βοηθά διόλου στην προώθηση του εμβολιασμού σε μια περιοχή ειδικού χαρακτήρα όπως το Άγιον Όρος το οποίο μάλιστα δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους θιασώτες των κάθε λογής θεωριών.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999