Τρίτη 23 Απριλίου 2024 | 19:49

Όλα τα σενάρια για την πρώτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας εν μέσω κορονοϊού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον τρόπο ώστε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να συνεδριάσει με ασφάλεια τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας που έχει επιβάλλει στην καθημερινότητα όλων, αναζητούν οι αρμόδιες συνοδικές υπηρεσίες, ένα μήνα πριν την τακτική σύγκλιση της Συνόδου του συνόλου των εν ενεργεία επαρχιούχων μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ήδη, από το τέλος της καραντίνας μέχρι και σήμερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν συνεδριάζει στην μόνιμη αίθουσα συνεδριάσεων της αλλά στη διπλανή αίθουσα της Ιεραρχίας (φωτο αριστερα) ώστε οι συνοδικοί αρχιερείς να μπορούν να συνεδριάζουν με την προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με ευκολία στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας αφού οι θέσεις που υπάρχουν στην αίθουσα είναι προκαθορισμένες για τον αριθμό των μητροπολιτών που λαμβάνουν μέρος. Υπολογίζεται πως μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο, τον αρχιγραμματέα, τους γραμματείας και φυσικά τους συνοδικούς αρχιερείς, στην αίθουσα συγκεντρώνονται κοντά στα 90 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στον χώρο αυτό για πέντε ώρες, κατά μέσο όρο, για όσες μέρες συνεδριάζει η Ιεραρχία.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η αλλαγή τόπου συνεδρίασης για ένα Σώμα όπως αυτό της Ιεραρχίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως αποτελεί έναν «εφιάλτη» διοικητικής μέριμνας αφού εκτός από τον μεγάλο αριθμό συνέδρων που θα πρέπει να συνεδριάσουν ανεμπόδιστα, υπάρχει και μια σειρά άλλων θεμάτων που θα πρέπει να λυθούν όπως η άμεση πρόσβαση τους στις συνοδικές επιτροπές και υπηρεσίες εφόσον αυτό χρειαστεί, η ύπαρξη βοηθητικών χώρων, η μηχανοργάνωση κοκ.

Το πρώτο σενάριο που ακούστηκε όταν έγινε αντιληπτό πως η συνεδρίαση της ΙΣΙ θα γίνει σε περιβάλλον κορονοϊού, ήταν αυτό της χρήσης του καθεδρικού ναού των Αθηνών. Η πρόταση αυτή έγινε στη λογική πως ο ναός αυτός χρησιμοποιείται για συνεδριάσεις της Ιεραρχίας κάθε φορά που καλείται να εκλέξει τον πρόεδρο της.

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών όπως είχε διαμορφωθεί την τελευταία φορά που συνεδρίασε εκεί η ΙΣΙ για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. PHOTO ΑΡΧΕΙΟΥ: Χρήστος Μπόνης

Η λύση αυτή προσπεράστηκε σύντομα αφού πέραν των συνειρμών που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τέτοια εικόνα, ο χώρος του καθεδρικού ναού δεν είναι πρακτικός αφού εκτός από τον χώρο δεν μπορεί να ικανοποιήσει καμία άλλη πρακτική ανάγκη.

Το δεύτερο σενάριο, αφορά στην χρήση των χώρων του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πεντέλης. Εκεί υπάρχει ο χώρος και οι υποδομές, οι συνοδικές υπηρεσίες θα μπορούν να λειτουργήσουν για τις ανάγκες υποστήριξης της Ιεραρχίας και η όλη διαδικασία θα μπορέσει να υλοποιηθεί με τη λιγότερο δυνατή αναστάτωση.

Το σενάριο της Μονής Πεντέλης θεωρείται πως είναι το πιθανότερο, εκτός εάν οι συνοδικές υπηρεσίες κατορθώσουν να βρουν λύση ώστε οι συνεδριάσεις να πραγματοποιηθεί κανονικά στο συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη κάτι το οποίο για τους περισσότερους θεωρείται ιδανικό.

Η χρήση του συνήθη χώρου συνεδριάσεων της Ιεραρχίας,  εκτός από τις πρακτικές προεκτάσεις που δεν είναι καθόλου ασήμαντες, θα αποτρέψει -σύμφωνα με τους υπέρμαχους της ιδέας- όσους βάλουν κατά της Εκκλησίας  για την εναρμόνιση της με τα μέτρα ασφαλείας.

Έτσι, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της χρήσης του εξώστη που υπάρχει στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας ώστε να αξιοποιηθούν και αυτά τα τετραγωνικά μέτρα για την δημιουργία των απαραίτητων αποστάσεων που προβλέπουν οι κανονισμοί και οι συνεδριάσεις της ΙΣΙ να γίνουν στο… σπίτι της.

Πληροφορίες του orthodoxia.info αναφέρουν πως η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε είτε επιλεγεί η μια είτε η άλλη περίπτωση να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας για όλους τους εμπλεκομένους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ