Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 1:34

Τα σενάρια που εξετάζει η ΔΙΣ για το… Pray Away των Χριστουγέννων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τρια σενάρια έχουν απέναντι τους οι ιεράρχες που αποτελούν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συνεδριάσει την Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία θα απαντήσει στις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις εν όψει του εορτασμού των Χριστουγέννων.

Το πρώτο σενάριο δεν είναι άλλο από την τήρηση και αυτή τη φορά της κυβερνητικής οδηγίας ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις, εντάσσεις και φυσικά μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση Εκκλησίας – Κυβέρνησης με διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα.

Με βάση την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις τάξεις κληρικών και μεγάλης μερίδας των πιστών, θα θεωρηθεί θαύμα εάν μια τέτοια απόφαση ληφθεί και ακόμη μεγαλύτερο αν ληφθεί και υλοποιηθεί.

Το δεύτερο σενάριο το οποίο δίνει στην Εκκλησία τον τρόπο να κοινοποιήσει την βαριά ενόχληση της για τα νέα μέτρα, θέλει την ΔΙΣ να μην τα αποδέχεται, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την συμπεριφορά της και διατάσσοντας τους ιερείς να κρατήσουν κλειστούς του ναούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πρόταση αυτή προστίθενται από ορισμένους κι άλλες ιδέες όπως πένθιμες κωδωνοκρουσίες, μήνυμα του Αρχιεπισκόπου προς τον λαό και άλλες αντίστοιχου συμβολισμού ενέργειες οι οποίες θα εξωτερικεύσουν μεν την ενόχληση της Εκκλησίας, δεν θα την θέσουν δε σε πρακτικούς και νομικούς κινδύνους.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο που συζητιέται μέχρι ώρας και το οποίο αρκετοί εντός της Εκκλησίας βλέπουν με θετική ματιά, θέλει την ΔΙΣ να αρνείται την τήρηση των μέτρων, και να προχωρά στην τέλεση των ιερών ακολουθιών και λειτουργιών κανονικά με ανοικτές θύρες και αυτό-οργάνωση  εντός των ναών με τήρηση μέτρων και δυνατότητα εισόδου ενός πιστού ανα 15τ.μ. ναού.

Μια τέτοια απόφαση βέβαια δημιουργεί ένα τεράστιο νομικό ζήτημα, φέρνει την Εκκλησία σε ευθεία σύγκρουση με το κράτος  και φυσικά την εκθέτει στον κίνδυνο του να χρεωθεί σε ένα βαθμό τις όποιες αυξητικές τάσεις στην πορεία του ιού ακολουθήσουν μετά τις γιορτές.

Αυτή ουσιαστικά η παράμετρος είναι που θα κληθούν να “ζυγίσουν” την Τρίτη ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ιεράρχες που θα πρέπει να αποφασίσουν αν τελικά θέλουν να συγκρουστούν με την Κυβέρνηση και εάν ναι, το βαθμό της σύγκρουσης αυτής  και τις προεκτάσεις της.

Παρά το γεγονός πως στις σχέσεις Αρχιεπισκοπής και Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί η καχυποψία, γίνονται σημαντικές προσπάθειες από τους λίγους εναπομείναντες και στις δυο πλευρές μετριοπαθείς ώστε να βρεθεί μια «χρυσή τομή» ώστε να αποτραπεί μια γενικευμένη σύγκρουση αλλά για την ώρα αυτοί που φαίνεται να ελέγχουν την κατάσταση είναι οι θιασώτες του “ξεκαθαρίσματος”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ