Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:05

Tα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κορωνείας στον Άγ. Παντελεήμονα Αχαρνών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον περιώνυμο Ναό του Αγ. Παντελεήμονος οδού Αχαρνών οργανώθηκαν με κάθε μεγαλοπρέπεια και τάξη,από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού και τους συνεργάτες του, οι ακολουθίες και εκδηλώσεις επι τη εορτη του Αγ. Ενδόξου Αθλοφόρου και Ιαματικού Παντελεήμονος.

Χαρακτηριστική υπήρξε η μεγάλη προσέλευση πιστών, που κατέκλυσαν τον παμμεγέθη Ι. Ναό.Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβασμιωτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Τον πλαισίωσαν ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος, οι ιερείς του Ναού και πολλοί προσκυνητές ιερείς.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολιτης Κορωνείας έθεσε το ερώτημα πώς, ενώ ο Αγ. Παντελεήμων αποκαλείται και είναι “ιαματικός ” δηλ. Ιατρός, εν τούτοις Του ζητάμε στο Απολυτίκιό Του, όχι την υγεία του σώματός μας, αλλά να πρεσβεύει “τω Ελεήμονι Θεώ,ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών “. Η απάντηση, είπε ο Σεβασμιωτατος είναι απλή. Η υγεία της ψυχής προέχει από την υγεία του σώματος, αλλά είναι και η βάση και η προϋπόθεση για την υγεία του σώματος. Όταν,λοιπόν,ζητάμε από τον Αγ. Παντελεήμονα, τον Ιαματικό,να πρεσβεύει προς τον Θεό να μας χαρίσει την άφεση των πταισμάτων,δηλ.των αμαρτιών μας,Του ζητάμε στην ουσία να μας βοηθήσει,ώστε να δημιουργηθούν οι καλλίτερες προϋποθέσεις για την υγεία,την συντήρηση και την θεραπεία του σώματος. Δεδομένης μάλιστα της σημασίας ,που έχει ο ψυχικός παράγων και στην επιτυχή αντιμετώπιση των αςθενειών του σώματος.

Ανήμερα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο κήρυγμά του είπε :

Ο Αγ. Παντελεήμων αποκαλείται και είναι αθλοφόρος επειδή  υπέμεινε τους άθλους του μαρτυρίου και τον τιμάμε ως Μεγαλομάρτυρα της Εκκλησίας.

Η λέξη μάρτυς έχει μια αρχική έννοια. Σημαίνει εκείνον, που καταθέτει ενώπιον του δικαστηρίου, ο,τι γνωρίζει για την εκδικαζόμενη υπόθεση. Επειδή όμως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες των κατά των Χριστιανών διωγμών,όποιος κατέθετε την πίστη του στην αλήθεια του Χριστού,οδηγείτο σε βασανιστήρια και σε θάνατο,η λέξη μάρτυρας απέκτησε μια δευτερογενή σημασία. Σημαίνει εκείνον,που βασανίσθηκε και θανατώθηκε εξ’ αιτίας της πίστεώς του στον Χριστό. Εμείς μάρτυρες με αυτήν την δεύτερη σημασία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν καλούμεθα να γίνουμε. Όλοι όμως καλούμεθα να είμαστε μάρτυρες Χριστού με την πρώτη έννοια. Δηλ.να καταθέτουμε με λόγους και έργα,ζωή,την πίστη μας στον Χριστό.

Να καταθέτουμε, εν πρώτοις με τον λόγο μας. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο σε μια εποχή,που, αν πεις ότι είσαι πιστός,μπορεί να προκαλέσεις ειρωνικά σχόλια ή να σε χαρακτηρίσουν οι δήθεν ” προοδευτικοί ” καθυστερημένο. Όμως δεν αρκεί η ομολογία με λόγια μόνο. Χρειάζεται να ομολογούμε τον Χριστόν και με έργα. Δηλ. με την όλη ζωή και αναστροφή μας, για να μη μοιάσουμε με εκείνους, που ” Θεόν ομολογούσιν ειδέναι τοις δε έργοις αρνούνται ” ( Τίτ. α, 16 ). Πώς ομολογούμε Χριστόν με την ζωή μας ;

1. Όταν μένουμε συνειδητά ενωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Όταν μετέχουμε στα Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας. Όχι επιλεκτικά, αλλά σε όλα, όσα δεν είναι προαιρετικά, όπως η Ιερωσύνη και ο Γάμος. Βεβαίως και το Μυστήριο του Γάμου – προς αποφυγήν παρεξηγήσεως – είναι υποχρεωτικό για τους πιστούς των δύο φύλων,που θέλουν να συμβιώσουν.

2. Όταν είμαστε συνεπείς στην προτροπή του Κυρίου ότι οι άνθρωποι θα μας αναγνωρίσουν, ως μαθητές Του ” εάν αγάπην έχωμεν “. Η αγάπη κυρίως,πάνω από κάθε άλλη αρετή, είναι τα διαπιστευτήρια του γνησίου Χριστιανού.

3. Όταν ” αληθεύωμεν εν αγάπη “. Ούτε αλήθεια χωρίς αγάπη,που προκαλεί καταδικαστέους φανατισμούς,ούτε αγάπη χωρίς αλήθεια,που οδηγεί σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς.

Τότε, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, θα μαρτυρούμε και εμείς Χριστόν ” και τούτον εσταυρωμένον “.  Ευχήθηκε σε όλους υγεία ψυχής και σώματος και ο προϊστάμενος του Ναου εξέφρασε ευχές στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Κορωνείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ