Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 | 3:07

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας κεντρικό θέμα κατήχησης των ενηλίκων από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (2016) αποτελούν καρπό πολλών ετών συζητήσεων και συναποφάσεων.

Όπως πολλές φορές επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ «αι συνοδικαί αποφάσεις πρέπει να ενταχθούν εις τον ζωήν των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκλησιών, να κοινοποιηθούν εις τας Ενορίας, τας Ιεράς Αρχιεπισκοπάς και Μητροπόλεις, εις τας Ιεράς Μονάς, να συζητηθούν εις τας θεολογικάς και εκκλησιαστικάς σχολάς, να εισαχθούν εις τον κατήχησιν και παιδείαν της νεότητος, να καρποφορήσουν εις τον ποιμαντικήν διακονίαν και εις τας εν τω κόσμω δράσεις της Εκκλησίας. Η διαδικασία προσλήψεως και εφαρμογής  των θεσπισμάτων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί ουσιαστικήν έκφρασιν της συνοδικής αυτής ταυτότητος, τρόπον τινά, σύνοδον μετά τον Σύνοδον» (Χανιά, 26 Ιουνίου 2016).

Παρά τις όποιες κριτικές μπορεί να ασκήσει κάποιος σε μέρος ή στο σύνολο των κειμένων, θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε τη γνωστή θέση του Χανιώτη Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Γκρατς κ. Γρηγόρη Λαρεντζάκη, ότι και μόνο για το κείμενο της Συνόδου: «Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον», θα ήταν πλήρως αιτιολογημένη και δικαιωμένη η σύγκληση μίας Πανορθοδόξου Συνόδου.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με το νεοσύστατο Βικαριάτο της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, αρχίζει μία σειρά ετήσιων κατηχητικών μαθημάτων για ενηλίκους, με κεντρικό θέμα: «Ζήσε την Εκκλησία σήμερα. Η συνεισφορά της Συνόδου της Κρήτης».

Στην πρώτη συνάντηση η οποία θα αρχίσει την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν με Χαιρετισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος Α΄, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος και ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μητροπολίτης Γέροντας Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Η προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: Προβλήματα – Προοπτικές».

Τα μαθήματα θα μεταδίδονται διαδικτυακά στη γαλλική γλώσσα (εγγραφές ΕΔΩ και ΕΔΩ) και περιλαμβάνουν τις ενότητες όπως, η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η Κοινωνική Διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η διασπορά, σχέσεις με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες, η νηστεία, ο γάμος, ο ρόλος των λαϊκών κ.ά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ