Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 | 21:12

Συζητώντας για την ιεραποστολή στο ΕΚΠΑ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, στο τελευταίο μάθημα εξαμήνου του ΠΜΣ Θρησκειολογίας, Θεματική Ενότητα Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Ιεραποστολικής, του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας επισκεφθεί στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος “Μαρτυρία, Διακονία, Πολιτική” και να μας μιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κύριος Κλεόπας.

Ενημερωθήκαμε για το έργο, τις δυσκολίες αλλά και τις δημιουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κατά τα οκτώ χρόνια της αρχιερατικής διακονίας του στη Σκανδιναβία, για τις οικουμενικές σχέσεις, για τον χαρακτήρα της κοινωνίας, την αποδοχή και τον αλληλοσεβασμό, για την έννοια της παράδοσης, για την καθημερινότητα.

Με τη γνωστή φιλική, ελεύθερη και δημιουργική ατμόσφαιρα του ΠΜΣ Θρησκειολογίας: Φιλοσοφία της Θρησκείας και Ιεραποστολική είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε για πάρα πολλά ζητήματα κεντρικής σημασίας για την ιεραποστολική μαρτυρία της Εκκλησίας σήμερα.

Ο σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κατανόηση της Εκκλησίας και της Ιεραποστολής από τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, για να τονίζει το στοιχείο της κίνησης, του «πορευθέντες». «Οὐκ ἰστάμεθα, πορευόμεθα γάρ», είπε, και συνέχισε: «Η ιεραποστολή είναι μια συνεχής πορεία, είναι ένα διαρκές άνοιγμα, ένα αγκάλιασμα προς πάσα κατεύθυνση, δίχως όρια, περιορισμούς ή στεγανά».

Ο Σεβασμιώτατος εμβάθυνε στη σημασία της ιεραποστολής ως προς την αυτοκατανόηση της θεολογίας. Τόνισε το στοιχείο της προσευχής, μιας προσευχής διαφορετικού επιπέδου που συνέχει, εμπνέει και οδηγεί τον ιεραπόστολο. Έτσι, σφράγισαν τη συνάντησή μας πολύ αληθινές όσο και ουσιαστικές ανθρώπινες εμπειρίες.

Όπως είναι φυσικό, αναλύσαμε ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τις Ορθόδοξες Εκκλησίες σήμερα, σε συνάρτηση με ζητήματα μαρτυρίας, διακονίας αλλά και πολιτικής.

Χαρούμενα κεράσματα, πηγαδάκια και μια ευφρόσυνη ατμόσφαιρα όπως θα ταίριαζε σε γιορτή λήξης, μας κράτησε για πολλή ώρα ακόμα μαζί, να χαιρόμαστε αυτή την ουσιαστική συζήτηση και την πνευματική ευωχία.

Η συνάντηση συνέπιπτε με την επέτειο των 8 χρόνων από την εγκατάσταση του σεβασμιωτάτου κυρίου Κλεόπα στη Σουηδία και οι ευχές όλων των φοιτητών και της διδάσκουσας ας συνοδεύουν το έργο του.

Η διδάσκουσα

Ευαγγελία Βουλγαράκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ