Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 | 0:52

ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

Συνεχίζει την ποιμαντική του περιοδεία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην πόλη του Λουμπουμπάσι του Κονγκό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος στη πόλη του Λουμπουμπάσι του Κονγκό το Σάββατο επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς.

Εκεί ο Μακαριώτατος μιλώντας στους μαθητές έκανε μια μικρή αναφορά για την πόλη της Αλεξάνδρειας. Από που προήλθε η ονομασία της, πως αναπτύχθηκε ο Ελληνισμός και τα γράμματα κάνοντας και μία μικρή αναφορά στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και στους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν τον Ελληνισμό και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Επίσης, ο Μακαριώτατος εξήρε την μεγάλη προσωπικότητα του ιδρυτού της Αποστολικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, πως αναπτύχθηκε το Πατριαρχείο μέσα από τους μεγάλους Αεξανδρινούς Πατέρες, πόσο σημαντικό ήταν το θεολογικό τους έργο και πως αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια το ιεραποστολικό έργο στην ήπειρο του μέλλοντος αιώνος την Αφρική.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος, συμμετείχε στην εορταστική εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Εκεί ο κ.Θεόδωρος στην ομιλία του αναφέρθηκε για το πόσο σημαντικό είναι το έργο που προσφέρει ο ελληνισμός στη πόλη του Λουμπουμπάσι του Κονγκό όλα αυτά τα χρόνια αλλά και όλος ο Ελληνισμός σε ολόκληρη την Αφρική, οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει για να μπορέσει να κρατηθεί και προέτρεψε με πολύ ενθουσιασμό αναφερόμενος ιδιαιτέρως και στη νέα γενιά, τους προέτρεψε στο σπίτι τους να ομιλούν την Ελληνική γλώσσα, να αναπτύξουν το έργο των γονέων και των προγόνων τους, ώστε ο Ελληνισμός να μεγαλουργεί και να συνεχίσει να δίνει τα φώτα του στα μέρη αυτά γιατί ο κάθε Έλληνας εκπροσωπεί την Ελλάδα και κλείνει μέσα του κάθε είδους μεγαλείο.

Επίσης, ο Μακαριώτατος τίμησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη, με τον σταυρό του Αποστόλου Μάρκου, ευχαριστώντας τον για το μεγάλο έργο που επιτελεί τα τελευταία χρόνια στο Λουμπουμπάσι αλλά και όλους τους Έλληνες για την προσφορά τους και ιδιαιτέρως όλους εκείνους που κοπίασαν για την υποδοχή του και για την προετοιμαίια όλων αυτών των εκδηλώσεων.

Την Κυριακή σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, τελέσθηκε από τον Πατριάρχη και τους συλλειτουργούντες αρχιερείς θεία λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Ανδριανού Κούμπα.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε για το έργο που προσφέρει η τοπική Εκκλησία στη πόλη του Λουμπουμπάσι από το 1923, τις άοκνες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου και όλων των Ελλήνων για να κρατήσουν την Εκκλησία ως ιερά παρακαταθήκη και να την παραδώσουν στις επόμενες γενιές. Συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κατάνγκας κ. Μελέτιο για το έργο του προσφέροντάς του ως δώρο ένα σταυρό για τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Εκκλησία του Κονγκό αλλά και για τα 35 χρόνια διακονίας και προσφοράς του, για να του θυμίζει τον σταυρό του Κυρίου και το δικό του σταυρό, ο οποίος προσφέρεται ως θυσία στους Κονγκολέζους αδελφούς μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μετά την θεία λειτουργία στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας ο Μακαριώτατος συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι παρουσίασαν στους υψηλούς προσκεκλημένους γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως, την ελληνική παράδοση τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας.

Ο Μακαριώτατος, συγκινημένος από την εορταστική εκδήλωση συνεχάρη ιδιαιτέρως του εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την εξαιρετική σε οργάνωση και περιεχόμενο εκδήλωση και ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητος, κ. Γεώργιο Ψαρομμάτη για την όμορφη υποδοχή και φιλοξενία που του επιφύλαξαν και ευχήθηκε συνάντηση αυτή των 100 χρόνων να γίνει αφορμή και για άλλες επισκέψεις και εκπλήξεις.   

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ