Σάββατο 18 Μαΐου 2024 | 1:44

Συνάντηση μικτής επιτροπής επί του κοινωνικού προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας Ελλάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η πρώτη συνάντηση της νεοσυσταθείσας Μικτής Επιτροπής επί του κοινωνικού προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking), μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Μαΐου στην Βασιλίδα των Πόλεων.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τη σεπτή ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα των Αρχιερέων του Πατριαρχικού Οίκου.

Στη συνάντηση συμπροέδρευσαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, από πλευράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από τους: Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, Συμπρόεδρο, Ιερολογ. Διάκονο της Σειράς κ. Ιερώνυμο Σωτηρέλη, Γραμματεύον Μέλος, Ελλογιμ. Δρ. Petre Breazu, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, και Ευγεν. κυρία Αικατερίνη Πεκρίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Θεολογίας και Σπουδών του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC).

Η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τους: Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, Συμπρόεδρο, Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματεύων Μέλος, Διάκονο κ. Νικόδημο Μαλαματένιο, και κ. Δημήτριο Ανυφαντάκη, επιστημονικό συνεργάτη της Ι.Μ. Ιλίου.

Η συνεδρία εργασίας της Μικτής Επιτροπής άρχισε με εναρκτήρια προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κ. Νικήτα. Στην αρχή της συνεδρίας, οι Σεβασμιώτατοι Συμπρόεδροι, στις παρουσιάσεις τους, περιέγραψαν τον πρωταρχικό στόχο της Επιτροπής, τονίζοντας τη σημασία της επιμόρφωσης των κληρικών με στόχο τον εντοπισμό των θυμάτων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με την τραγική πραγματικότητα της επικράτησης της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων. Κατά τις εργασίες της πρώτης συνεδρίας τονίστηκε, επίσης, ιδιαιτέρως η αναγνώριση διαφόρων πτυχών της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων, με έμφαση στην ανάγκη για συνολική κατανόηση πέρα από τη σεξουαλική εμπορία, και άλλων μορφών, όπως της εργασιακής εκμετάλλευσης, της εμπορίας οργάνων, της απαγωγής παιδιών και της οικιακής δουλείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας υπογράμμισε την εγγύτητα των ως άνω θεμάτων με την κοινωνία και την εν γένει ευθύνη και θέση της Εκκλησίας για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του ανθρωπίνου προσώπου.

Η Μικτή Επιτροπή πρότεινε τη διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, με σκοπό την επιμόρφωση κληρικών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτικών σχετικά με τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης, προτάθηκε μια κοινή περιοδεία, με σκοπό την ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας περί του θέματος, συνοδευόμενη από τη δημιουργία μιας “εργαλειοθήκης” και σειράς σεμιναρίων που θα παραδοθούν σε πέντε ενότητες – μαθήματα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής 2025. Αυτές οι συνεδρίες θα ενσωματώνουν θεολογικές και βιβλικές προοπτικές, χρησιμοποιώντας βιβλικές αφηγήσεις ως παραλληλισμούς με σύγχρονες περιπτώσεις δουλείας.

H Επιτροπή, προκειμένου να ξεκινήσει αυτές τις πρωτοβουλίες πρότεινε τη διοργάνωση τριών διασκέψεων. Το εναρκτήριο συνέδριο, μπορεί να συγκληθεί στην Αθήνα, και θα προσφέρει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων, ώστε να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Επιπλέον, το συνέδριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των αδελφών μας, μέσω συνεργασιών με αξιόλογες προσωπικότητες από διάφορους τομείς και αξιοποιώντας πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ενίσχυση του μηνύματος της Εκκλησίας.

Βασικός θεολογικός άξονας των συζητήσεων της Επιτροπής υπήρξε η έννοια της δουλείας ως αποτέλεσμα της αμαρτίας και της απελευθέρωσης από αυτήν μέσω του μηνύματος της Αναστάσεως του Χριστού. Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με την καταληκτήρια προσευχή από τον Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ