Τε, 12/06/24 | 19:29

Συγνώμη μετά τον «κατακλυσμό» που προκάλεσε ζητά τώρα ο μητροπολίτης Δωδώνης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε «διαστρέβλωση της σκέψης» του αλλά και στην πιθανότητα να μην ήταν και ο ίδιος αρκετά «ξεκάθαρος» αποδίδει τον πρωτοφανή θόρυβο που προκάλεσαν οι πρωινές του δηλώσεις, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Αρκετές ώρες μετά τις δηλώσεις του, αλλά και την εξαιρετικά αιχμηρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που τον άφησε εντελώς εκτεθειμένο χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του «απαράδεκτες» ο μητροπολίτης Χρυσόστομος εξέδωσε γραπτή δήλωση υποστηρίζοντας πως «Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη» με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα».

Χαρακτηρίζει τον βιασμό ως «τραυματική και καταδικαστέα πράξη» και ζητά συγνώμη «από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η Ιερά Σύνοδος εκδίδει μια τόσο σκληρή ανακοίνωση κατά ιεράρχη και μάλιστα ενός τόσο προβεβλημένου όπως είναι ο Δωδώνης Χρυσόστομος.

Ολόκληρη η δήλωση του μητροπολίτη Χρυσοστόμου

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη. Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας.

Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές.

Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη» με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα.

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ