Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 7:20

Στον κενό τάφο της Θεοτόκου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

«Τι παράδοξο θαύμα! Η πηγή της ζωής, τοποθετείται σε μνήμα και ο τάφος γίνεται σκάλα προς τον ουρανό. Να χαίρεσαι Γεθσημανή, εσύ που είσαι της Θεοτόκου ο άγιος ναός» αναφέρει ένα από τα τροπάρια στην εορτή της Κοιμήσεως.

Στη Γεθσημανή, κοντά στον τόπο όπου ο Κύριος προσευχήθηκε για τελευταία φορά πριν από το Πάθος αλλά και στο σημείο όπου ο πρωτομάρτυρας Στέφανος μαρτύρησε διά λιθοβολισμού, βρίσκεται ο κενός τάφος της Παναγίας.

Ο ναός που περιβάλει τον τάφο, κτίσμα της Αγίας Ελένης στις αρχές του 4ου αιώνα, έχει ανασκαφεί σε μια υπόγεια πετρώδη σπηλιά – θυμίζοντας αρχαία κατακόμβη – στην οποία οδηγούν 49 σκαλοπάτια.

Στη μέση περίπου του ναού, όπου αρχικά εντυπωσιάζεσαι από τα αμέτρητα καντήλια που κρέμονται από την οροφή, βρίσκεται λαξευμένος σε βράχο ο Θεομητορικός Τάφος, που περιβάλλεται από κουβούκλιο στο οποίο καθημερινά τελείται θεία λειτουργία.

Πίσω από το κουβούκλιο που περιβάλει τον Τάφο, σε μαρμάρινο προσκυνητάρι στέκει η εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, για την οποία μαρτυρούν πολλοί – μεταξύ αυτών και ο άγιος Παΐσιος – πως πρόκειται για την πιο ακριβή απεικόνιση της Θεομήτορος.

Την παραμονή της Κοιμήσεως τελείται από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων η ακολουθία του Επιταφίου και των εγκωμίων της Παναγίας «εἰς ἀνάμνησιν τῆς ὑπὸ τῶν ἁγίων Ἀποστόλων κηδεύσεως τοῦ παναχράντου Θεομητορικοῦ σώματος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ