“Με τις καλύτερες ευχές” του Ερντογάν, όπως έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, η Αγία Σοφία περνά στα χέρια της Προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Μετά τη σημερινή απόφαση για τη μετατροπή της σε τζαμί, στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή, όπως δήλωσε νωρίτερα στο διάγγελμά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι “το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης”, η Αγία Σοφία, θα είναι ανοιχτή για όλους, όπως όλα τα τζαμιά της χώρας, ενώ δεν θα απαιτείται πλέον εισιτήριο για την είσοδο σε αυτή.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι θα διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου, καθώς και ότι “η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία, θα συνεχίσει να τους αγκαλιάζει όλους με το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο πρωτότυπο”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί τις απόψεις της διεθνούς κοινότητας αλλά “το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης” και κάλεσε όλους να σεβαστούν τη σημερινή απόφαση για το μέλλον της Αγίας Σοφίας.

Συνεχίζοντας να προκαλεί, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι “το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του”.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: